:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 20. 13:54

31 millió kilométerről streamelt egy macskás videót a NASA

A mélyűri kommunikációban áttörést hozhat az eddig megkerülhetetlennek tartott rádiós összeköttetés használata helyett az optikai link, melyet ezúttal egy házi kedvencet ábrázoló videóval demózott a NASA.

December 11-én sikerrel zárult a NASA Deep Space Optical Communications (DSOC) moduljával végzett rekordkísérlet, melynek egyik kimondott célja az volt, hogy az optikai adatátvitelben rejlő lehetőségeket demonstrálja mélyűri körülmények között. Az új kommunikációs csatorna használata az űrügynökség szerint a Földtől távol elhelyezkedő, emberi személyzettel rendelkező kutatóközpontok, praktikusan más bolygók körül keringő űrállomások esetén lesz majd hatékonyabban használható a klasszikus rádiós kapcsolatnál.

A DSOC ezúttal 31 millió kilométerről, azaz a Föld-Hold távolság nagyjából 80-szorosának megfelelő távolságból streamelte optikai kapcsolaton keresztül az alábbi, 15 másodperces videót Tatersről, a macskáról:

00:24
 

The Video NASA’s Laser Communications Experiment Streamed From Deep Space

Még több videó

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A rendszer maximális bitrátájával, 267 Mbps-en átküldött videojelnek 101 másodpercre volt szüksége, hogy elérje a Földet, ahol a San Diego-i Caltech's Palomar obszervatórium Hale távcsöve "fogta" be a fénysugarat, majd küldte tovább dekódolt jelet élőben a NASA dél-kaliforniai kutatólaboratóriumának.

A demonstrációhoz szükséges eszköz október 13-án startolt a NASA Psyche küldetésével, melynek úti célja a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaöv. A NASA szerint a kommunikációs modul a jelenlegi, legfejlettebb rádiós kapcsolatokhoz képest 10-100 -szoros sebességgel képes adatot továbbítani a világűrből a Földre.

Nem véletlen, hogy a DSOC nem csak az optikai adatátviteli távolsági rekordot döntötte meg, hanem messze vezet az egységnyi idő alatt letöltött teljes adatmennyiséget tekintve is. A kutatók december 4-én összesen 1,3 terabitnyi (azaz körülbelül 162,5 gigabájtnyi) adatot forgalmaztak a rendszeren keresztül egyetlen éjszaka alatt - összehasonlításképpen nagyjából ekkora adatcsomagot küldött a Földre a NASA Magellán missziója a küldetés teljes, négyéves időtartama alatt 1990-től 1994-ig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 07:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.