:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 13. 12:22

Elhúzza az adat nótáját a Telekom új projektje

Meglehetősen formabontó (szó szerint) módon tiszteleg Budapest alapításának 150. évfordulója előtt a Magyar Telekom.

A mobiltelefonok és a zene kapcsán rendszerint két dolog jut az emberek eszébe - egyrészt a Spotify a maga felfoghatlan méretű zenetárával, mely ma már minden okostelefonon elérhető, másrészt a világ talán leghíresebb csengőhangja, a Nokia tune, amit egyébként egy spanyol zeneszerző gitárdarabja ihletett valamikor a múlt században.

A Telekom legújabb projektje ennél valamelyest messzebbről indít, hiszen a cég arra vállalkozott, hogy megpróbálja a budapesti mobilhálózat egyéves ciklikusságát valamilyen módon audiovizualizálni, amihez előbb a mesterséges intelligenciát, és hogy a végeredmény a fülnek igazán kellemes legyen, egy zeneszerzőt (Balogh Máté) is bevetett.

01:31
 

Melody of Budapest - AI | Magyar Telekom

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A projekthez három és fél millió, budapesti bázisállomáshoz csatlakozó mobil SIM-adatait a vonatkozó adatvédelmi szabályok betartásával összesítették, amelyek a város életében résztvevők, tehát a helybéliek, az ingázók és a turisták tevékenységeit tükrözték. Ezeket az adatokat kerületenként ábrázolták egy háromdimenziós audiovizuális munkában,

hogy bemutassák a város lüktetésének egy év során bekövetkező változásait.

Az adatsor hangjellé konvertálva a Telekom szakemberei szerint először csengőhangszerű prüntyögést produkált, amiből az AI többnyire borzalmas dallamokat gyártott, ám a sokadszori próbálkozás végül meghozta a gyümölcsét és kiesett a gépből a fenti dallam, amiből a lenti, vonósnégyesre komponált mű megszületett:

05:35
 

Melody of Budapest for string quartet

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.