:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 12. 13:18

Nem lesz olcsó a Google Fiber 20 gigabites internete

Fény derült a szupergyors internet árára, ami természetesen csak korlátozottan lesz elérhető az amerikai ügyfelek körében is.

Az Alphabet saját internetszolgáltatója, a Fiber jövő év elején elérhetővé teszi egyes amerikai városokban a 20 GB/s-os sebességű, Wi-Fi 7 szabványra építő szolgáltatását, amit ugyan már egy hónapja bejelentett a cég, de akkor még nem esett szó a csomag áráról. Mint kiderült, a szinte kihasználhatatlanul gyors szolgáltatásért havi 250 dollárt (kb. nettó 88 ezret) kell kifizetni az ügyfeleknek, és eleinte Kansas városában, Arizonában és Iowában válik elérhetővé.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltatást a Google GFiber Labs részlege kínálja, és az utolsó mérföldes infrastruktúra-frissítés részeként telepített új Nokia 25G PON-ok (passzív optikai hálózatok) teszik lehetővé. Az ügyfelek oldalán pedig természetesen a legújabb wifi-szabványt támogató modemre kell frissíteni.

A Google többi ajánlatához hasonlóan a 20 Gbps sebesség szimmetrikus, így az ügyfelek papíron mindkét irányban akár 2,5 GB/s sebességet kapnak, tehát nagyjából egy másodperc alatt tudnak letölteni és feltölteni egy 2,5 GB-os fájlt, ami elképesztően gyors.

A Fiber új szintje négyszer olyan gyors, mint az AT&T Elite 5Gbps optikai kínálata, ami szintén havi 250 dollárba kerül. A Google Fiber problémája azonban soha nem a technológia, inkább a rendelkezésre állás, a cég 5 Gbps és 8 Gbps csomagjai is szintén csak bizonyos régiókban érhetők el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 09:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.