Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 16. 13:30

Posztumusz újságírói díjat kapott Szedlák „Kelt” Ádám

A negyvenévesen elhunyt újságírót választották az "Év Informatikai Újságírója" címmel járó Kovács Attila-díj idei nyertesének.

A Neumann Társaság minden évben az IVSZ-szel és az Infotér Egyesülettel közösen ítéli oda a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viselő díjat, melyet idén a közelmúltban elhunyt Szedlák Ádám szabadúszó újságíró kapott.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Szedlák Ádám 2008-tól 2013-ig az Origo Techbázis rovatának munkatársa volt. Pályafutását az Origo után a VS.hu tudományos-technikai újságírójaként, majd kulturális rovatának vezetőjeként folytatta. Ez volt az első olyan magyar kultrovat, amely témái közé tartozónak tekintette a digitális kultúrát. Szedlák 2016-tól szabadúszóként dolgozott, írásai többek között a 24.hu-n, a Magyar Narancsban, a Forbes magazinban, a Kreatívban és a HWSW oldalán is megjelentek.

"Szedlák Ádám a digitális kultúra meghatározó alakítója, újító szellemiségű egyénisége volt, a tudományos újságírás megkerülhetetlen alakja" – emelte ki a társaság a laudációban.

„Egyszerre voltál a legnagyobb geek és nerd, a szavak legjobb értelmében, mert hát - most őszintén - ki másnak jutna eszébe, hogy a franciák internetéről, a Minitelről cikket írjon?  - írtuk nemrég a szeptember 1-jén, negyvenéves korában elhunyt Kelt emlékére, amikor címlapunkon közzétettük egy korábbi írását.

szedlak_adam_foto

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról