Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 13. 12:15

Úgy tűnik, hamarosan Európában is rajtolhat a Threads

Már több jele is van annak, hogy a Meta igyekszik elsöpörni a Threads európai rajtjának útjába álló akadályokat, nemsokára új adatvédelmi kapcsolók is támogatják a terjeszkedést.

Százmillió felhasználó, csak éppen nem naponta, hanem havonta - ennél egész kicsivel kevesebben használják ma a Threads nevű, az Instagram egyfajta spinoffjának tekintett közösségi szolgáltatást, melyet a Meta bevallottan az egykori Twitterből, most X néven működő közösségi platformból kiábrándult felhasználók bevonzására hozott létre.

Mark Zuckerberg október végén optimistán nyilatkozott a július elején útnak indult szolgáltatás jövőjéről, ami most újabb lendületet kaphat egy nem elhanyagolható adatvédelmi beállításnak köszönhetően. Elsősorban az Instagrammal való szoros kapcsolat vezethetett oda is, hogy a Threads a mai napig nem érhető el az Európai Unióban, ahol a szolgáltatások ilyen szintű összekapcsolását tiltják a vonatkozó jogszabályok.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ez változhat meg azzal, hogy a felhasználók korai visszajelzései szerint a cég elkezdte tesztelni annak lehetőségét, hogy kikapcsolható legyen a Threads-en közzétett bejegyzések Instagramon és Facebookon való megjelenítése és ajánlása. A vonatkozó két kapcsoló egyelőre szűk körben látható az adatvédelmi menü bejegyzésekre vonatkozó szekciójában, de a következő hetek során fokozatosan jelenik meg az alkalmazásban minél több internetezőnél.

A Threads indulása után ugyanis a Meta másik két közösségi szolgáltatásában is megjelentek az ajánlások az új felületen közzétett, a felhasználó számára potenciálisan érdekes tartalmakról, amivel egyértelműen az lett volna a vezetőség célja, hogy forgalmat tereljen az új platformra. A Meta-alkalmazások forráskódjában rendszerint áskálódó és sok jövőbeli funkciót idő előtt felfedező szoftermérnök, Alessandro Paluzzi szerint a Meta ezzel a fejlesztéssel is többek közt arra készül, hogy megnyissa a platformot az európai felhasználók előtt, még valamikor az év vége előtt.

Bár a Threads-lufi már július közepén erősen ereszteni kezdett az erős nyitás után, a Meta további fejlesztéseket ígért és valósított meg (például lett használható keresője és webes felülete a platformnak), melyek Zuckerberg szerint hozzájárultak a platform fokozatos erősödéséhez. A cégvezető szerint ha minden a jelenlegi mederben halad tovább, a Threadsnek jó esélye van arra, hogy a következő olyan közösségimédia-platformmá váljon, melynek felhasználói bázisa meghaladja az egymilliárd főt - ehhez viszont szükséges lesz európai piacra való belépés.

A gyors sikerhez nem mellékesen az is kellett, hogy a Threads-t úgy építették az Instagramra, hogy a rendszert rendkívül egyszerűen, pár kattintással igénybe lehetett venni egy meglévő Instagram-fiókkal rendelkező felhasználónak - más kérdés, hogy ugyanez az összekapcsolás a fiók törlésére is vonatkozik, azaz egy felhasználó csak az Instagram-profiljával együtt tudja törölni a Threads-profilját.

threads

a címlapról