:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 6. 11:03

Elég sokba fájna, ha egy napra net nélkül maradna az emberiség

A digitális detox néha jót tesz az embernek, de elég komoly következményei lehetnének, ha az egész emberiségnek le kéne jönnie a szerről, pontosabban az azt kiszolgáló infrastruktúráról egyetlen napra.

Internet nélkül élni lehet, de tágabb spektrumban a világ már rég túlhaladt azon, hogy az emberiség globálisan létezni tudjon a kommunikációs alapinfrastruktúra nélkül. Az Atlas VPN elemzői most megpróbálták számszerűsíteni, hogy anyagilag pontosan mennyire vágná földhöz az emberiséget egy egész napon át tartó globális kimaradás.

sp_nointernet

Ehhez egy amúgy régóta létező eszközt, a Netblocks Cost of Shutdown Toolját (COST) hívták segítségül, mely a Világbank, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU), valamint az Eurostat és a KSH amerikai megfelelője, a US Census adatait elemezve tippeli meg a kimaradással járó veszteséget.

A COST adatai alapján egy teljesen netmentes nap

43 milliárd dollárnyi kiesést okozna a világgazdaságnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legtöbbet - kb. 11 milliárd dollárt - természetesen az Egyesült Államok bukná, az USA-t Kína követné szorosan, csaknem 10 milliárdos veszteséggel, majd messze lemaradva Nagy-Britannia állna a dobogó harmadik fokán, mindössze 3,2 milliárd dollár mínusszal.

A - legalábbis a kormány szerint - legendásan válságálló magyar gazdaságnak is jókora pofont adna a net globális elsötétülése, a COST alapján ugyanis mintegy 62 millió dollárra, azaz kb. 21 milliárd forintra rúgna az ebből adódó deficit. Óriási szerencse, hogy erre vonatkozóan senki nem állapít meg a szolgáltatóknak kötbérfizetési kötelezettséget.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.