Szerző: Koi Tamás

2023. november 6. 11:03

Elég sokba fájna, ha egy napra net nélkül maradna az emberiség

A digitális detox néha jót tesz az embernek, de elég komoly következményei lehetnének, ha az egész emberiségnek le kéne jönnie a szerről, pontosabban az azt kiszolgáló infrastruktúráról egyetlen napra.

Internet nélkül élni lehet, de tágabb spektrumban a világ már rég túlhaladt azon, hogy az emberiség globálisan létezni tudjon a kommunikációs alapinfrastruktúra nélkül. Az Atlas VPN elemzői most megpróbálták számszerűsíteni, hogy anyagilag pontosan mennyire vágná földhöz az emberiséget egy egész napon át tartó globális kimaradás.

sp_nointernet

Ehhez egy amúgy régóta létező eszközt, a Netblocks Cost of Shutdown Toolját (COST) hívták segítségül, mely a Világbank, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU), valamint az Eurostat és a KSH amerikai megfelelője, a US Census adatait elemezve tippeli meg a kimaradással járó veszteséget.

A COST adatai alapján egy teljesen netmentes nap

43 milliárd dollárnyi kiesést okozna a világgazdaságnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A legtöbbet - kb. 11 milliárd dollárt - természetesen az Egyesült Államok bukná, az USA-t Kína követné szorosan, csaknem 10 milliárdos veszteséggel, majd messze lemaradva Nagy-Britannia állna a dobogó harmadik fokán, mindössze 3,2 milliárd dollár mínusszal.

A - legalábbis a kormány szerint - legendásan válságálló magyar gazdaságnak is jókora pofont adna a net globális elsötétülése, a COST alapján ugyanis mintegy 62 millió dollárra, azaz kb. 21 milliárd forintra rúgna az ebből adódó deficit. Óriási szerencse, hogy erre vonatkozóan senki nem állapít meg a szolgáltatóknak kötbérfizetési kötelezettséget.

a címlapról