Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 2. 10:38

Most Scarlett Johansson perel egy arcával visszaélő MI-app hirdetése miatt

Egyre több színész és híresség esik áldozatául a visszaéléseknek, Tom Hanks után a híres színésznő indul harcba egy arcával visszaélő alkalmazás fejlesztői ellen.

Jogi lépéseket tett Scarlett Johansson egy MI-alkalmazás fejlesztői ellen, akik engedély nélkül használták fel a színésznő nevét és képmását az app egyik reklámjában. A „Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar” nevű szolgáltatás 22 másodperces hirdetése a Johanssonról elérhető valódi felvételek alapján generált hamis jeleneteket ábrázol a szoftvert népszerűsítő álnarrációval, méghozzá az ismert Fekete Özvegy karaktereként. 

A hirdetést október 28-án kezdték el terjeszteni a korábban Twitterként ismert X-en, azóta már nem érhető el, de maga a szoftver még mindig letölthető a Google Play Áruházból. Bár a hirdetés alatti apróbetűs rész kiköti,  hogy a képeket a Lisa AI készítette és semmi köze a valódi színésznőhöz, Johansson jogi képviselete már megtette a szükséges lépéseket.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Október elején Tom Hanks akadt ki azon, hogy egy mesterséges intelligencia segítségével generált kamu-Tom Hanks arcát lehetett látni egy fogászati biztosítás reklámjában, amire ő nem adott engedélyt. A színész korábban már hangot adott a deepfake technológia elterjedésével kapcsolatos aggályának, amivel akár többrészes sorozatokat lehetne készíteni a hírességek arcát felhasználva.

Hollywoodban az utóbbi hónapokban meglehetősen heves vita alakult ki akörül, hogyan lehetne megvédeni a színészeket és alkotókat attól, hogy jogtalanul használják fel az arcukat. Az amerikai írók által indított sztrájk főleg arra a problémára kívánta felhívni a figyelmet, hogy az MI alááshatja a kreatívok munkáját. A forgatókönyvírók végül megállapodtak a stúdiókkal, és az Amerikai Írószövetség jóváhagyta a Film- és Televíziós Szövetséggel kötött megállapodást, amely korlátozza a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználását.

a címlapról