Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 2. 10:38

Most Scarlett Johansson perel egy arcával visszaélő MI-app hirdetése miatt

Egyre több színész és híresség esik áldozatául a visszaéléseknek, Tom Hanks után a híres színésznő indul harcba egy arcával visszaélő alkalmazás fejlesztői ellen.

Jogi lépéseket tett Scarlett Johansson egy MI-alkalmazás fejlesztői ellen, akik engedély nélkül használták fel a színésznő nevét és képmását az app egyik reklámjában. A „Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar” nevű szolgáltatás 22 másodperces hirdetése a Johanssonról elérhető valódi felvételek alapján generált hamis jeleneteket ábrázol a szoftvert népszerűsítő álnarrációval, méghozzá az ismert Fekete Özvegy karaktereként. 

A hirdetést október 28-án kezdték el terjeszteni a korábban Twitterként ismert X-en, azóta már nem érhető el, de maga a szoftver még mindig letölthető a Google Play Áruházból. Bár a hirdetés alatti apróbetűs rész kiköti,  hogy a képeket a Lisa AI készítette és semmi köze a valódi színésznőhöz, Johansson jogi képviselete már megtette a szükséges lépéseket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Október elején Tom Hanks akadt ki azon, hogy egy mesterséges intelligencia segítségével generált kamu-Tom Hanks arcát lehetett látni egy fogászati biztosítás reklámjában, amire ő nem adott engedélyt. A színész korábban már hangot adott a deepfake technológia elterjedésével kapcsolatos aggályának, amivel akár többrészes sorozatokat lehetne készíteni a hírességek arcát felhasználva.

Hollywoodban az utóbbi hónapokban meglehetősen heves vita alakult ki akörül, hogyan lehetne megvédeni a színészeket és alkotókat attól, hogy jogtalanul használják fel az arcukat. Az amerikai írók által indított sztrájk főleg arra a problémára kívánta felhívni a figyelmet, hogy az MI alááshatja a kreatívok munkáját. A forgatókönyvírók végül megállapodtak a stúdiókkal, és az Amerikai Írószövetség jóváhagyta a Film- és Televíziós Szövetséggel kötött megállapodást, amely korlátozza a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználását.

a címlapról