:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 2. 10:38

Most Scarlett Johansson perel egy arcával visszaélő MI-app hirdetése miatt

Egyre több színész és híresség esik áldozatául a visszaéléseknek, Tom Hanks után a híres színésznő indul harcba egy arcával visszaélő alkalmazás fejlesztői ellen.

Jogi lépéseket tett Scarlett Johansson egy MI-alkalmazás fejlesztői ellen, akik engedély nélkül használták fel a színésznő nevét és képmását az app egyik reklámjában. A „Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar” nevű szolgáltatás 22 másodperces hirdetése a Johanssonról elérhető valódi felvételek alapján generált hamis jeleneteket ábrázol a szoftvert népszerűsítő álnarrációval, méghozzá az ismert Fekete Özvegy karaktereként. 

A hirdetést október 28-án kezdték el terjeszteni a korábban Twitterként ismert X-en, azóta már nem érhető el, de maga a szoftver még mindig letölthető a Google Play Áruházból. Bár a hirdetés alatti apróbetűs rész kiköti,  hogy a képeket a Lisa AI készítette és semmi köze a valódi színésznőhöz, Johansson jogi képviselete már megtette a szükséges lépéseket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Október elején Tom Hanks akadt ki azon, hogy egy mesterséges intelligencia segítségével generált kamu-Tom Hanks arcát lehetett látni egy fogászati biztosítás reklámjában, amire ő nem adott engedélyt. A színész korábban már hangot adott a deepfake technológia elterjedésével kapcsolatos aggályának, amivel akár többrészes sorozatokat lehetne készíteni a hírességek arcát felhasználva.

Hollywoodban az utóbbi hónapokban meglehetősen heves vita alakult ki akörül, hogyan lehetne megvédeni a színészeket és alkotókat attól, hogy jogtalanul használják fel az arcukat. Az amerikai írók által indított sztrájk főleg arra a problémára kívánta felhívni a figyelmet, hogy az MI alááshatja a kreatívok munkáját. A forgatókönyvírók végül megállapodtak a stúdiókkal, és az Amerikai Írószövetség jóváhagyta a Film- és Televíziós Szövetséggel kötött megállapodást, amely korlátozza a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 20:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.