Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 24. 12:08

Módosították a genetikusok életét megkeserítő Excel-funkciót

Az Excel új beállításával a felhasználók több kontrollt kapnak egy automatikus funkció felett, amely korábban arra kényszerítette a tudósokat, hogy másként nevezzék el az emberi géneket leíró kódokat.

Három éve járta be a hír a sajtót, hogy a Microsoft Excel nagy fejtörést okoz a genetikusoknak, mivel az egyes emberi gének neveit a program dátumként ismeri fel, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a különböző számításokat, kis túlzással az egész munkát a népszerű táblázatkezelőben.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az agresszív automatikus formázás eredményeként a genetikusok addig is elmentek, hogy közel három tucat gén jelölését neveztek át az elmúlt évek során, köztük a MARCH1-et, amit március 1-jének ismert fel a rendszer. Ugyan a tudósok utólag átírhatták a problémás neveket, vagy más típust állíthattak be a cellákra, az erőszakos automatikus funkció miatt mégis kedvezőtlen volt a hibahatár, és sokszor csúszott rossz adathalmaz az egyes tanulmányokba, ami akár órákon át tartó manuális javítással járt.

A Microsoft a héten közölte, hogy bevezetett egy új jelölődobozt az Excel automatikus konvertálási beállításai közé, amivel könnyedén ki- és bekapcsolható a betűkből és számokból álló kifejezések dátummá alakítása. A táblázatkezelő fejlesztői ezen felül egy további beállítást is elérhetővé tettek, ami kérésre értesítést küld arról, ha a felhasználó egy .olyan .csv "vagy hasonló" kiterjesztésű fájl nyit meg, ami tartalmaz valamilyen automatikus formázást.

excel

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

11

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.