Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 24. 12:08

Módosították a genetikusok életét megkeserítő Excel-funkciót

Az Excel új beállításával a felhasználók több kontrollt kapnak egy automatikus funkció felett, amely korábban arra kényszerítette a tudósokat, hogy másként nevezzék el az emberi géneket leíró kódokat.

Három éve járta be a hír a sajtót, hogy a Microsoft Excel nagy fejtörést okoz a genetikusoknak, mivel az egyes emberi gének neveit a program dátumként ismeri fel, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a különböző számításokat, kis túlzással az egész munkát a népszerű táblázatkezelőben.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az agresszív automatikus formázás eredményeként a genetikusok addig is elmentek, hogy közel három tucat gén jelölését neveztek át az elmúlt évek során, köztük a MARCH1-et, amit március 1-jének ismert fel a rendszer. Ugyan a tudósok utólag átírhatták a problémás neveket, vagy más típust állíthattak be a cellákra, az erőszakos automatikus funkció miatt mégis kedvezőtlen volt a hibahatár, és sokszor csúszott rossz adathalmaz az egyes tanulmányokba, ami akár órákon át tartó manuális javítással járt.

A Microsoft a héten közölte, hogy bevezetett egy új jelölődobozt az Excel automatikus konvertálási beállításai közé, amivel könnyedén ki- és bekapcsolható a betűkből és számokból álló kifejezések dátummá alakítása. A táblázatkezelő fejlesztői ezen felül egy további beállítást is elérhetővé tettek, ami kérésre értesítést küld arról, ha a felhasználó egy .olyan .csv "vagy hasonló" kiterjesztésű fájl nyit meg, ami tartalmaz valamilyen automatikus formázást.

excel

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról