Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 27. 14:04

Kamuakciók miatt bírságolták a Media Marktot

A webshopok árfeltüntetési gyakorlata, pontosabban annak szabályozása jelentős mértékben változott tavaly, ám a megváltozó jogszabályi keretekhez láthatóan nem mindenki tudott maradéktalanul igazodni.

Nem a jogszabályoknak megfelelően reklámozott négy tévékészüléket a Media Markt Magyarország, tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal, ezért a szervezet 23,9 millió forintos büntetést és további húszmillió forintos kompenzációs kötelezettséget rótt ki a társaságra.

A tavaly indított versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy négy televíziókészülék esetében az eredetiként megjelölt árakat az áruházlánc korábban nem alkalmazta huzamosabb ideig, így nem minősültek az adott termékek jellemző árainak. Az ezekhez képest feltüntetett, valójában valótlan megtakarítás ígérete ezért megtévesztette a fogyasztókat - áll a GVH mai közleményében.

mediamarkt_tesco

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hatóság szerint a Media Markt az eljárás során mindenben együttműködő volt, elismerte a jogsértést, a jogorvoslati jogáról lemondott, továbbá kompenzációs vállalást nyújtott be, amit a GVH kötelezően előírt számára. Mindezek alapján a GVH Versenytanácsa – tekintettel a kiemelt együttműködésre és az önként vállalt kompenzációra – több mint 35%-kal csökkentette a kiszabott bírságot, ami így 23,9 millió forint lett.

A felajánlott kompenzáció keretében a Media Markt azt vállalta, hogy 15 ezer és 50 ezer forint közötti értékű ajándékkártyát ad annak a több mint 1000 vásárlónak, akik a jogsértés időszakában megvásárolták a négy televíziókészülék valamelyikét.

A megtévesztő árfeltüntetések, illetve a későbbi akciós hirdetést szolgáló, pár napos „felárazások” felszámolására új, uniós szintű szabályozás lépett életbe 2022. május végétől. Ezen szabályok alapján a kereskedőnek árcsökkentés feltüntetésekor eredeti árként (főszabály szerint) a megelőző legalább 30 napos időszak legalacsonyabb árát kell megjelölnie.

a címlapról