:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 4. 14:15

Papírnak látszó tárgynak mutatja magát a TCL okostelefonja

Az idei IFA kiállítás talán legérdekesebb okostelefonja egy alsó-középkategóriás típus volt, melyet ráadásul a mégannyira nem patinás nevű TCL gyárt.

Amióta okostelefonok kijelzőjét bámulja nap mint nap a fél világ, azóta létezik valós igény egy olyan megoldásra, mely a papír olvasásának érzetét adja vissza a szem (illetve az agy) számára. Az eInk kijelzők állnak ehhez a legközelebb, a technológia azonban mindeddig nem terjedt el az okostelefonoknál, jó okkal.

A TCL idestova három éve mutatta be az akkori IFA-n az első NXTPAPER nevű koncepcióját, melyből aztán egy tablet született, most pedig piacra kerülhet az első két, ebbe a szériába tartozó okostelefon.

tcl_nxtpaper

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A koncepció két ügyes trükkel veri át az agyat: egyrészt a kijelzőfelület nem fényes, hanem matt, másrészt a panel ugyan továbbra is LCD, ám úgy van kalibrálva, hogy az átlagosnál jóval kevesebb kék fényt bocsát ki, ezzel elméletileg kevésbé fárasztóvá téve a szem számára a hosszú távú olvasást.

Az NXTPAPER 40 és NXTPAPER 40 5G típusok ettől függetlenül is meglehetősen furcsa kettősséget képviselnek, az egyébként drágább 5G-s modellt ugyanis az 5G-képesség és a fejlettebb rendszerprocesszor mellett mind méretben mind felbontásban kisebb kijelzővel látták el testvéréhez képest (6,6 hüvelyk @720p vs. 6,78 hüvelyk @1080p), emellett az 5G-s típus 8 helyett valamiért csak 6 GB rendszermemóriát kapott.

A két újdonság 199 és 249 eurós ajánlott fogyasztói áron debütál Európában - a 4G-s modellt szeptembertől, az 5G-s variánst októbertől lehet megvásárolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 07:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.