Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 1. 12:38

Egyszerűsödött a videós képlopás a Google Chrome-ban

Egyelőre nem tökéletes a böngésző új funkciója, de az elképzelés jó.

Új funkcióval szeretné egyszerűbbé tenni a Google, hogy a Chrome böngészőben lejátszott videók nézése közben a felhasználók állóképeket menthessenek, rögzíthessék az egyes képkockákat további felhasználás céljából. A cég szerint bár a Windows rendszerbe építve is adott a képernyőmentés készítésének lehetősége, a beépített funkció jellemzően gyengébb minőségű képet rögzít, és körbe is kell vágni a mentett képernyőképet, hogy például ne látszódjon a lejátszó csúszkája.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Chrome-ot (vagy Chromium-alapú böngészőt, tehát akár Microsoft Edge-t) használók mától a videó megállítása után a jobb gombbal kattintva egy előugró menüből kiválaszthatják a „Videókeret másolása” funkciót, ami lényegében egy már körbevágott képet helyez a vágólapra, ahonnan a kép bemásolható szövegszerkesztőbe, üzenetküldőbe.

Némi hiányossága egyelőre felróható a fejlesztésnek: a lopott képet nem lehet rögtön lementeni külön fájlként, és nem minden lejátszóban tűnik működni, a YouTube-on belül minden esetre teljesen oké, bár első kattintásra a lejátszó saját vezérlői ugranak elő, nem a Chrome-é, így mindenképp érdemes megállítani a felvételt annál a pontnál, ahonnan mentenénk a képkockát.

videokeret

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról