:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 31. 13:50

8 év szoftveres támogatással csábít a Fairphone 5

Nem csak hogy könnyen javítható, támogatás terén is példa nélküli a holland márka új készüléke.

Augusztus 30-án végre bemutatkozott a Fairphone 5, miután a holland márka legutóbb két éve dobott piacra okostelefont. A frissített hardvert kínáló modell legérdekesebb tulajdonsága kétségkívül az, hogy az androidos gyártók közt példa nélküli mód hosszú, minimum nyolc évnyi szoftveres támogatást garantál, tehát egészen 2031-ig (vagy akár tovább is) érkeznek a biztonsági frissítések. A terv szerint az Android 13-mal ellátott telefon öt főverzió-frissítést is kap majd.

Nem elhanyagolható a tervezéskor középpontba került nagymértékű javíthatóság: a FairPhone házilag is módosítható, szerelhető, illetve 70 százalékban fenntartható, újrahasznosított anyagokból készült. A javításhoz semmilyen speciális eszköz nem szükséges, egy csavarhúzóval elvégezhetők az olyan alapműveletek, mint például az akkumulátorcsere, összesen 10 komponenst lehet cserélni.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ami a specifikációkat illete: a kijelző egy 6,46 hüvelykes, 1224x2700-as felbontású OLED-panel, ami 90Hz-es képfrissítést támogat, a maximális fényerő 880 nit. A kijelző tetejére került egy 50 megapixeles szelfikamera, ami csak apró pontként észlelhető a kamerasziget elhagyásával. Belül egy egyébként ipari használatra szánt Qualcomm QCM 6490 chipset dolgozik, ami a Snapdragon 778G-hez hasonló teljesítmény nyújt.

Tárhely terén be kell érni a 8GB RAM/256GB ROM háttértár opcióval, utóbbi akár 2TB-os mikroSD-vel bővíthető. Támogatottak a wifi 6E, Bluetooth 5.2, NFC és 5G technológiák. Az energiaellátásról egy 4200 milliamperórás akkumulátor gondoskodik, ami leggyorsabban 30W-tal tölthető vezetéken keresztül, a cég kommunikációja szerint ez másfél napos használatot tesz lehetővé.

A készülék 699 euróba (kb. nettó 265 ezer forint) fog kerülni az eurozónában, szeptember 14-én kerül a polcokra.

fairphone_kompo

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 09:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.