Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 24. 11:29

Androidot futtathat a Sony új hordozható konzolja

Kiszivárgott videón a Sony új kézikonzolja.

A Sony május végén erősítette meg az eddig Project Q néven említett eszköz létezését (és jövőbeni érkezését), ami a kézikonzolok és a kontrollerek egyfajta keresztezésének tekinthető, miután már hónapok óta nyílt titoknak számított, hogy a japánok új handheld géppel állnának elő. A Project Q azonban a korábbi PS Vita és PSP koncepciótól eltérően nem képes önállóan játékok futtatására, hanem a felhasználó birtokában lévő PS5-re telepített játékokat streameli WiFi-n. 

Az akkori bemutató alapján kiderült, hogy az eszköz kialakítását illetve olyan, mint egy középen kilapított Dualsense kontroller, melynek két markolata közé egy 8 hüvelykes képátlójú LCD-panel ékelődik, ezen 1080p felbontásban jelennek meg a PS5-ön futó játékok legfeljebb 60 képkocka/másodperces frissítéssel.

sony_project

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Egy szivárogtató által a Twitterre került új videó már nem csak az eszközt mutatja, de megválaszolja az eddigi egyik legérdekesebb kérdést, azaz hogy milyen rendszert fog futtatni. A Zuby_Tech közzétett felvétel szerint a handheld konzol Android operációs rendszerrel működik majd, meglehetősen egyszerű menüvel, ami vélhetően még korántsem a végleges változat.

Bár a Sonynak meglehetősen széleskörű tapasztalata van a kézi játékgépek szegmensében, a legutóbbi próbálkozás, a több mint egy évtizede piacra került PlayStation Vita távolról sem aratott olyan zajos sikert, mint elődje, a PlayStation Portable. Időközben a kézi konzolok ismét reneszánszukat élik, a Nintendo a Switch-csel jó lóra tett, de olyan szereplők is megjelentek a szegmensben, mint a Valve Steam Deck vagy éppen az Asus ROG Ally-ja.

A Project Q megjelenésének időpontjával kapcsolatban egyelőre sok mindent nem tudni, a sejtések szerint az év későbbi részében, talán novemberben kerülhet piacra.

 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról