Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 20. 11:39

Már készül az "AppleGPT"

A cupertinóiak sem maradnának ki a generatív MI trendből, egyelőre azonban többet nem tudni annál, minthogy éppen egy chatbotot fejlesztenek.

Az Apple egészen eddig gyanúsan hallgatott a generatív mesterségesintelligencia-szolgáltatások terepén zajló háborúban, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valami a tarsolyában. A Bloomberg belsős forrásokra hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy a cég már aktívan dolgozik saját chatbotján, amit a mérnökök belsős kódnéven egyelőre szemtelenül „AppleGPT”-nek hívnak, ám az élesítéskor a jelek szerint „Ajax” néven mutatják be a nagyérdeműnek.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az elnevezést magyarázza, hogy a szolgáltatás alatt dolgozó nagy nyelvi modellt a Google JAX gépi tanulási keretrendszerrel építették fel a fejlesztők. A források elmondása alapján a cupertinói cég több csapatot is ráállított a projektre, egy csoport kifejezetten a potenciális adatvédelmi problémákon dolgozik.

A cégnek azonban egyelőre nincs pontos ütemterve arra vonatkozóan, hogy mikor és milyen platformokon vezetné be a szolgáltatást, a Bloomberg szerint nemsokára hivatalos részletekkel szolgálhat a cég. A Bloomberg szerint John Giannandrea és az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezető alelnöke, Craig Federighi vezetik a projektet. Mivel Giannandreára eredetileg a Sirit, és annak gépi tanulási képességeit bízták, így a lap úgy sejti, hogy a generatív MI és a chatbot a digitális asszisztenst fejlesztheti tovább.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról