Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 19. 14:15

Korlátozza a Google az internethasználatot egyes dolgozók gépein

Biztonsági megfontolásból indított új belsős tesztet a keresőóriás.

A CNBC értesülései szerint a Google szerdán új kísérleti programot indított az alkalmazottak körében, melynek keretén belül egyes dolgozók asztali számítógépein korlátozni kezdte az internethozzáférést. A vállalat eredetileg több mint 2500 eszközt kívánt bevonni kötelező jelleggel, de a negatív fogadtatás miatt felülvizsgálta a tervet, és lehetővé tette az alkalmazottaknak, hogy ne vegyenek részt a tesztben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A korlátozott hozzáférésű eszközökön csak a belsős webalapú eszközök és a Google olyan szolgáltatásai használhatók, mint a Google Drive és a Gmail. A Google több kivételt tesz azon dolgozók esetében, akiknek a munkavégzésükhez elengedhetetlen az internet használata. Egyes alkalmazottak ezen felül nem kapnak root hozzáférést, így nem futtathatnak adminisztratív parancsokat az eszközön, illetve szoftvereket sem telepíthetnek.

A belsős dokumentációk szerint a keresőcég a kiberbiztonsági kockázatok csökkentésének céljából futtatja a programot, amiből tanulságokat szeretne levonni a jövőbeli intézkedésekre vonatkozóan. Amennyiben egy rosszindulatú külső fél sikeresen feltöri egy Google-alkalmazott eszközét, utána hozzáférést szerezhet érzékeny felhasználói adatokhoz és a belsős infrastrutúra kódjaihoz, akár később komolyabb károkat okozva. Az internethozzáférés korlátozásával megelőzhető, hogy a támadók távolról futtathassanak kártékony kódokat.

A nagy tech cégeket egyre komolyabb támadások fenyegetik, a Microsoft nemrég közölte, hogy egy hírszerzési tevékenységgel vádolt kínai csoportnak egy hónapon át lehetett hozzáférése kéttucatnyi szervezet e-mail fiókjaihoz szerte a világon, köztük amerikai és nyugat-európai kormányzati szervekéhez, amihez a redmondiak felhőszolgáltatásának egyik hibáját használták ki. A Google közleménye szerint rutinszerűen futtat újabb és újabb pilot programokat a cégen belül a belső rendszerek biztonságának megerősítése érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról