:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 19. 14:15

Korlátozza a Google az internethasználatot egyes dolgozók gépein

Biztonsági megfontolásból indított új belsős tesztet a keresőóriás.

A CNBC értesülései szerint a Google szerdán új kísérleti programot indított az alkalmazottak körében, melynek keretén belül egyes dolgozók asztali számítógépein korlátozni kezdte az internethozzáférést. A vállalat eredetileg több mint 2500 eszközt kívánt bevonni kötelező jelleggel, de a negatív fogadtatás miatt felülvizsgálta a tervet, és lehetővé tette az alkalmazottaknak, hogy ne vegyenek részt a tesztben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A korlátozott hozzáférésű eszközökön csak a belsős webalapú eszközök és a Google olyan szolgáltatásai használhatók, mint a Google Drive és a Gmail. A Google több kivételt tesz azon dolgozók esetében, akiknek a munkavégzésükhez elengedhetetlen az internet használata. Egyes alkalmazottak ezen felül nem kapnak root hozzáférést, így nem futtathatnak adminisztratív parancsokat az eszközön, illetve szoftvereket sem telepíthetnek.

A belsős dokumentációk szerint a keresőcég a kiberbiztonsági kockázatok csökkentésének céljából futtatja a programot, amiből tanulságokat szeretne levonni a jövőbeli intézkedésekre vonatkozóan. Amennyiben egy rosszindulatú külső fél sikeresen feltöri egy Google-alkalmazott eszközét, utána hozzáférést szerezhet érzékeny felhasználói adatokhoz és a belsős infrastrutúra kódjaihoz, akár később komolyabb károkat okozva. Az internethozzáférés korlátozásával megelőzhető, hogy a támadók távolról futtathassanak kártékony kódokat.

A nagy tech cégeket egyre komolyabb támadások fenyegetik, a Microsoft nemrég közölte, hogy egy hírszerzési tevékenységgel vádolt kínai csoportnak egy hónapon át lehetett hozzáférése kéttucatnyi szervezet e-mail fiókjaihoz szerte a világon, köztük amerikai és nyugat-európai kormányzati szervekéhez, amihez a redmondiak felhőszolgáltatásának egyik hibáját használták ki. A Google közleménye szerint rutinszerűen futtat újabb és újabb pilot programokat a cégen belül a belső rendszerek biztonságának megerősítése érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 04:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.