Szerző: Koi Tamás

2023. július 18. 12:09

Elgépelés miatt Malin landolt az amerikai hadsereg több milliónyi e-mailje

Meglehetősen banális hiba - egy félregépelés - miatt jutott el az elmúlt évek során több milliónyi, az Amerikai Hadseregtől származó, jelentős részben szenzitív információkat tartalmazó e-mail Malira.

Az e-mail címek félregépelésének komoly következményei lehetnek, amire soha nem volt még annyira jó példa, mint az Amerikai Hadsereg napokban nyilvánosságra hozott esete. A Finacial Times cikke szerint a szervezet több milliónyi, szenzitív információt tartalmazó e-mail üzenete landolhatott az egyébként Oroszországgal tradicionálisan jó kapcsolatot ápoló Malin.

A minden bizonnyal sima emberi mulasztáson alapuló szivárogtatás banális hibára vezethető vissza: a szervezeten belül egy ponton el lett gépelve egyes címzettek e-mail fogadó domainjének általános legfelsőbb szintű tartománya .MIL -ről .ML-re, ami Mali országkódja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az, hogy az esetnek köszönhetően a hadseregnek végül semmilyen kára nem származott, kizárólag annak köszönhető, hogy Mali országkód szerinti legfelsőbb tartományát jelenleg egy holland rendszergazda, Johannes Zuurbier kezeli, ám azt rövidesen át kell adnia a helyi kormányzatnak - áll a riportban.

Zuurbier először 2014-ben próbálta felvenni a kapcsolatot a hadsereg illetékeseivel, akik szerinte nem vették kellőképpen komolyan a problémát, jóllehet állítása szerint a hozzá került e-mailek többek között amerikai katonák és családtagjaik személyes adatait, alvállalkozókra vonatkozó információkat, magasrangú tisztet utazásának terveit valamint hajók legénységeinek listáját tartalmazták. A szakember csak idén 117 ezer véletlenül eltérített e-mailt regisztrált a rendszerben.

A Pentagon szóvivője a lapnak nyilatkozva közölte, a védelmi minisztérium tud az esetről és megette a szükséges lépéseket, így mostanra blokkolva lett a .MIL végződésű címről indított levelek továbbítása az .ML tartományba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról