Szerző: Koi Tamás

2023. július 6. 14:13

Megjött a Tidal vájtfülűeknek szánt újítása

Fontos technológiai változás küszöbén áll a Tidal, mely az igényes zenehallgatók legnagyobb örömére elsők között kötelezte el magát a hi-res minőségű streaming mellett.

Vájtfülű zenehallgatók számára jó hír, hogy a kiemelkedő hangminőséget tradicionálisan zászlajára tűző Tidal online zenestreaming-platform megkezdte a hi-res FLAC terchnológia bevezetését.

tidal_headphone

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az FLAC (free lossless audio stream) tartalmak a szolgáltató szerint akár 24 bit/192Hz-es mintavétellel is elérhetők, egyelőre hatmillió zeneszám esetében - a lista a későbbiekben az ígéretek szerint folyamatosan bővül. Az új minőségi szinthez egyelőre a Tidal iOS-re fejlesztett kliensének bétaváltozatát lehet csak használni, az applikáción belül pedig a "Max" minőségi szintet kell választani a legtisztábban felcsendülő zene érdekében.

Az új minőségi szinthez ezúttal is szükség van a havi 20 dollárba (hazánkban 2990 forintba) kerülő HiFi Plus előfizetési szinte, mely eddig a Master Quality Authenticaded (MQA) formátumot használta elsősorban a jobb minőségű streamekhez, ezt azonban a kezdetektől számos kritika érte azért, mert a minőség látszólagos feljavításával nem kívánt módon változtatja meg a zenét.

Az MQA-t a szakmai bírálatokon túl a zenésztársadalom sem fogadta tárt karokkal: Neil Young például teljes életművét eltávolíttatta a Tidalről, miután megtudta, hogy zenéit az engedélye nélkül tették közzé a formátumban.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról