Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 8. 12:42

Excel-baki befolyásolta az osztrák szocdemek elnökválasztását

Valami nagyon félrement.

Az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elismerte, hogy tévesen hirdetett győztest a hétvégi  elnökválasztáson, melynek tétje az volt, hogy a szocdemek jobb szárnyát képviselő Hans Peter Doskozil, vagy a markánsan baloldali nézeteket valló Andreas Babler vezesse a pártot. 

Az SPÖ végül a szavazás után Doskozilt nevezte meg a párt új vezetőjének, akinek öröme nem tarthatott sokáig: Michaela Grubesa, az SPÖ választási igazgatója hétfőn jelentette, hogy a szavazatszámlálás során az Excel-táblát kezelő kollégájuk „technikai hibát” vétett, így a számlálás során nem vettek figyelembe tucatnál több szavazatot.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A helyi sajtó szerint a tévedést egy újságírónak köszönhetően fedezték fel, aki felfigyelt rá, hogy egy szavazatot nem tartalmazott a végeredmény, amire rákérdezett a párt választási bizottságánál, így újraszámolták a voksokat.

Hétfőn végül Bablert hirdették ki a tényleges nyertesnek, aki a szavazatok 53%-át szerezte meg, ezzel megelőzve Doskozil 47%-át. Az eredeti eredmény szerint Doskozil 53%-kal nyert, így az Excel-baki többet számított, mint gondolni lehetett volna, és mint idő közben kiderült, az Excel-táblázatban még a jelölteket is sikerült felcserélni.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.