Szerző: Koi Tamás

2023. június 6. 11:36

Senki nem tud úgy nézni, mint egy Vision Pro

A tegnap bemutatott Vision Pro számos újítást hoz az AR-szemüvegek mezőnyébe, mind közül a legbizarrabb az EyeSight nevű, a felhasználó szemét kivetítő funkció.

Az Apple első AR-headsete, a Vision Pro itt van (pontosabban itt lesz jövő év elején), szokás szerint élvonalbeli hardverrel és feltűnő - olykor kicsit ijesztő - funkciókkal. Az eszköz kétségtelenül legijesztőbb "vívmánya" az EyeSight névre keresztelt megoldás, mely a belső kijelzők mellett lévő kamerák által rögzített képet kivetíti a headset előlapján található kijelzőre.

visionpro_eyesight

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Az EyeSight ezáltal lehetőséget biztosít arra - legalábbis elvileg - hogy a Vision Pro viselőjével szemkontaktust lehessen teremteni, ami a jelenleg piacon lévő AR-headsetek egyik legnagyobb hiányossága vagy kritikája.

Persze ha valaki otthon, egyedül a négy fal között játszik mondjuk egy PS VR2 headsettel, ez kevésbé probléma, de a Vision Pro-val a jelek szerint a társas lényeket is igyekszik behálózni az Apple.

A viselő tekintete egyébként nem mindig látszik az EyeSight-on keresztül, így a rendszer az Apple szerint csak akkor aktiválódik, ha a kamera más emberalakokat észlel a közelben, illetve ha a felhasználó éppen elmélyült valamilyen tartalom fogyasztásába, szintén elsötétedik a külső kijelző, ezzel egyszersmind jelezve, hogy a headset tulajdonosa éppen mással van elfoglalva.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.