Szerző: Koi Tamás

2023. június 5. 10:28

Az NMHH is ott volt az EL-döntőn - de nem nézőként

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra, mint felügyeleti szervre kemény munka vár az olyan események kapcsán, mint az áprilisi pápalátogatás vagy éppen a múlt heti EL-döntő.

Megdolgozik a pénzéért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Mérésügyi Igazgatóságának stábja az utóbbi hetekben - először az áprilisi pápalátogatás zavartalanságáról gondoskodott a csapat, múlt héten pedig az UEFA EL-döntőre cuccolt ki a stáb, hogy felügyelje, minden rendben zajlik-e az éterben a Puskás Ferenc Stadionban május 31-én este.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A stadionban – ahol a meccs napján közel 70 ezer néző szurkolt – már napokkal korábban telepítettek és beüzemeltek két távvezérelhető monitoring állomást, amelyek segítségével a helyszínen működtetett rádióberendezések frekvenciahasználati kérdéseit könnyebb volt tisztázni.

A Mérésügyi Igazgatóság néhány munkatársa a mérkőzés napját megelőző két napon is a helyszínen volt, hiszen a riporterek eszközei, a tv-közvetítést lebonyolítók berendezései, valamint a személy- és vagyonbiztonság célját szolgáló készülékek már ekkor használatba kerültek. Részben azzal a céllal tették ezt a kollégák, hogy az esetleges interferenciák kiderülhessenek és még az online közvetítés előtt megszüntethetők legyenek.

A mérkőzés élvezetét végül nem a rádiófrekvenciás zavarok, hanem maguk a játékosok (egyesek szerint a bíró) akadályozták meg.

A szakemberek vélhetően a nyáron sem fognak unatkozni, hiszen július utolsó előtti hétvégéjén ismét hazánkba látogat az F1 mezőnye, három hétre rá pedig atlétikai világbajnokság kezdődik Budapesten.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.