Szerző: Koi Tamás

2023. április 27. 13:49

Az Indiana Jones 5 lesz Hollywood eddigi legdurvább deepfake-je

Az év közepén kerül a mozikba az Indiana Jones franchise legújabb része, az Indiana Jones és a sors tárcsája, mely bizonyos szempontból mérföldkőnek tekinthető a hollywoodi filmipar eddigi történelmében.

A Star Wars mozik rajongói bizonyára élénken emlékeznek arra a pillanatra, amikor az egyik előzményfilmnek tekintett Zsivány Egyes végén pár másodpercre megjelent Leia hercegnő, ahogy az eredeti trilógia elején, huszonéves korában láthatták a nézők a néhai Carrie Fisher alakításában. Hátborzongató pillanat volt, hiába tartott csupán pár másodpercig, már akkor - 2016-ban - sejteni lehetett, hogy ezzel minden megváltozik majd Hollywoodban.

Bár a jól ismert univerzumhoz csatlakozó egyes sorozatokban (így például a Mandalóriban) tovább tökéletesítették a technológiát, a Star Warsot jegyző produkciós vállalatnak, a Lucasfilmnek talán második legismertebb filmsorozata, az Indiana Jones széria már jóval határozottabban nyúl a színészek mesterséges intelligencia által leképzett fiatalításához.

indy5
forrás: disney/lucasfilm

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy az Indiana Jones és a sors tárcsája című, Magyarországon június 28-án a mozikba érkező alkotásban a jelenleg 80 éves Harrison Fordot több évtizeddel fiatalabban ábrázolják majd bizonyos jelenetekben, James Mangold rendező azonban egy friss interjúban kikotyogott néhány további részletet a történetvonalról. 

Mangold így többek között elárulta, hogy az ötödik Indiana Jones film 1944-ben veszi fel a történetszálat - nagyjából nyolc évvel a harmadik rész, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag után, majd a játékidő első 25 percében ebben az idősíkban is marad (a történet hátralévő része 1969-ben játszódik majd).

Vagyis Ford figuráján a teljes játékidő mintegy ötödében uszkve 30-40 évet fiatalítottak az alkotók, egész pontosan az Industrial Light and Magic stábja, mely a Lucasfilm archív felvételeivel tanította fel a színészt a vásznon megfiatalító mesterséges intelligenciát.

Akárcsak korábban Mark Hamill esetében, aki a fiatal Luke Skywalkerként tért vissza a Mandalóriban, úgy az eredeti színész itt is közreműködött kvázi saját dublőreként a felvételek során - Mangold szerint a '80-as években tapasztalt fittségét mutatva.

Via Engadget.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról