Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 11. 11:51

Kifogásolják egyesek, hogy hivatalos nevet mutat az előfizetős Facebook

A Meta Verified alapkövetelménye a felhasználó személyazonosságának igazolása, de a vállalat arra is kényszeríti az előfizetőket, hogy a művésznevük helyett a hivatalos nevük jelenjen meg a profiljukon, aminek sokan nem örülnek.

A februári bejelentés után a Meta pár hete az Egyesült Államokban is elindította szűkebb körben a Facebook és az Instagram platformok előfizetéses csomagjainak tesztjét, ami a Twitterhez hasonlóan kitűzővel különbözteti meg a hitelesített és fizető fióktulajdonosokat, miközben különböző előnyöket kínál számukra.

A "Meta Verified" szolgáltatás webes felületen havi 11,99 dollárért, mobilalkalmazásban pedig 14,99 dollárért igényelhető, a személyazonosságot igazoló okmányokkal hitelesített fiókok további védelmi fejlesztéseket kapnak a személyi adatokkal való visszaélések elkerülése érdekében, illetve a cég közvetlen ügyfélszolgálati hozzáférést is biztosít számukra azokra az esetekre, amikor sürgős segítségre lenne szükségük. Kitétel viszont, hogy az előfizetők nem módosíthatják profilnevüket, fényképüket, felhasználónevüket vagy születési dátumukat, amíg nem mennek végig ismét egy hitelesítési folyamaton, és kötelező használniuk a kétfaktoros azonosítást is.

Az amerikai szexmunkások, transznemű tartalomkészítők és adatvédelmi aktivisták részéről egyre több olyan kritika érkezett a teszt elindítása után azzal kapcsolatban, hogy a közösségi platformok azt is megkövetelik a felhasználóktól, hogy a hivatalos nevük jelenjen meg a profiljukon, ezzel pedig lényegében doxxolják őket, azaz beazonosíthatóvá válnak bárki számára, ami kellemetlen visszaélésekre ad lehetőséget. A visszajelzések alapján a probléma, hogy a hitelesítési folyamat során a közösségi óriás nem hívja fel rá a figyelmet, hogy a valódi név fog megjelenni a profilon, nem pedig az alkotói, vagy művésznév.

Bár logikus, hogy a Metának muszáj el kérnie a felhasználók hivatalos nevét az ellenőrzéshez, de a kritikusok szerint az előfizetőket nem szabadna arra kényszeríteni, hogy hivatalos nevük látható legyen a nyilvános profiljukon, amennyiben azt kényesnek találják.

A Meta szóvivője válaszul közölte, hogy a jövőben terveznek valamilyen módon lazíthatani a meglévő szabályokon, de erre nem lehet egyhamar számítani.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról