Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 15. 13:37

Ötmillió forintot adott valaki egy ritka videókártyáért

Borsos áron kelt el a kilencvenes évek legendás GPU-gyártójának piacra sosem került hardvere.

Múlt héten került fel az eBay-re egy gyűjtő által egy ritka 3dfx Voodoo 5 6000 grafikus kártya, korától függetlenül működőképes állapotban (bár a mai modern PC-kben már nem lehet használni). A prototípuson még Jindrich Semenec egykori 3dfx-alkalmazott, mérnök dolgozott, és a hardver korábbi verzióinak számos ismert hibáját javították benne. 

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az egykori tulajdonos még egy barátjától vásárolta meg a ritka hardvert, ami valódi szent grálnak számít a GPU-gyűjtők körében, lévén végül sosem került piacra. A Voodoo 5 sorozat 2000-ben indult el, de a 3dfx 2002-ben csődbe jutott, miután megjelent a Microsoft Direct API, szellemi tulajdonainak egy része az Nvidia-hoz került. A gyártó így csak a Voodoo 4 4500-at és a Voodoo 5 5500-at tudta kiadni, mielőtt lehúzta a rolót. 

A licit gyors léptékben a zárás idejéig elérte a 15 ezer dolláros eladási árat, ami átszámítva körülbelül 5,3 millió forintot jelent, ez az összeg pedig inkább az eszmei értéket jelzi.

voodoo

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról