Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 14. 11:21

Ezeket a brandeket használják fel legtöbbször az adathalászok

Tarolnak a kamunyereményekről szóló értesítések és a szállítási értesítések.

A Check Point Research biztonsági cég közzétette legfrissebb, adathalászati trendeket elemző listáját, ami azt mutatja, hogy a bűnözők mely brandeket használják ki leggyakrabban adatlopás vagy anyagi haszonszerzés céljából. A tavaly év utolsó negyedévében a Yahoo volt a legtöbbet utánzott brand, 23 (!) helyet ugrott előre és világszerte az adathalász támadások 20%-a volt köthető a nevéhez, jellemzően nyereményjátékos tárgyú levelekkel csapják be a kiberbűnözők az áldozatokat.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A szakértők szerint általánosságban a technológiai szektor volt az egyik vezető iparág az adathalászok által kihasználtak között, amit követett a szállítmányozás és a közösségi hálózatok. A DHL került az adathalászatnak leginkább kitett brandek listájának második helyére, a támadások 16%-ában jelent meg a neve, míg a Microsoft a maga 11%-ával a harmadik helyet kapta meg. Nagy visszatérő a LinkedIn, ami az ötödik helyre ugrott 5,7%-kal.

A DHL népszerűsége valószínűleg az olyan ünnepeket megelőző vásárlási akcióknak tudható be, mint a Black Friday és a Cyber Monday, ilyenkor a hackerek hamis szállítási értesítéseket küldenek ki a futárszolgálat nevében  - a DHL nevével egyébként sajnos hazánkban is rendszerint visszaélnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról