Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 6. 13:00

Őrizetbe vették a legkeresettebb finn kiberbűnözőt

Julius „Zeekill” Kivimäkinak már több mint 50 000 kiberbűncselekményhez volt köze.

Franciaországban sikerült elfogni a 25 éves Julius „Zeekill” Kivimäki nevű finn kiberbűnözőt, akit azzal vádolnak, hogy legutóbb egy helyi pszichoterápiás központ több mint 22 ezer páciensének adatait szerezte meg, majd szivárogtatta ki azokat hackerfórumokon. A korábban több bűntényben is résztvevő Kivimäki 2022. októbere óta bujkált, miután Finnország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, és az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára is felkerült. Többek közt adatszivárgásokkal, zsarolással, lehallgatásokkal és bizonyítékok hamisításával vádolják.

A 2018-ban történt ügyben a hacker azzal fenyegetőzött, hogy ha a központ nem fizet neki hatjegyű váltságdíjat, közzéteszi a pszichoterápiás feljegyzéseket. Miután az intézet ennek nem tett eleget, egyénileg kereste fel az érintetteket 500 eurós váltságdíjat követelve, de mivel ez sem volt anyagilag gyümölcsöző, végül internetes feketepiacokra kerültek az érzékeny információk.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Kivimäki még csak 15 éves volt, amikor 2012-ben társaival tömegesen törtek fel webszervereket, amiket DDoS-for-hire szolgáltatásokhoz adtak bérbe, több mint 60 ezer szervert kompromittáltak az Adobe ColdFusion szoftver sérülékenységén keresztül. Kivimäki több hamis bombariadóról és túszhelyzetről tett bejelentést,  őt tették felelőssé többek közt azért a 2014-es bombariadóért, amit az American Airlines egyik járatán ülő, a Sony Online Entertainment korábbi elnöke, John Smedley ellen intéztek. 

A férfi több alkalommal vásárolt lopott hitelkártyákkal, illetve pénzmosásban is részt vett, de mivel a legtöbb esemény idején még kiskorú volt, ezért korábban két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott 6558 eurós bírság megfizetése mellett. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.