:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 12. 13:16

Új Walkmaneket dob piacra a Sony

De persze ezek azért mégsem "azok" a régi lejátszók, sőt még drágák is.

Két új taggal bővül a Sony Walkman családja, a japán cég a semmiből bejelentette az NW-A306 és NW-ZX707 nevű lejátszókat 44 évvel azután, hogy piacra dobta az eredeti Walkman TPS-L2-t, ami valódi forradalmat hozott a zenehallgatásban. Megjelenése óta a Sony Walkmanből több mint 400 millió darab kelt el a világon, ebből 200 millió kazettás lejátszó volt.

Az olcsóbb alternatívát jelentő NW-A306 funkciójában hű marad az eredeti ötlethez, tehát zenét lehet vele hallgatni, de jó egy adag modernizáláson ment keresztül, lévén a felhasználók a zenefájlokon túl olyan előfizetéses streamingszolgáltatásokat is letölthetnek rá app formájában, mint a YouTube és a Spotify. A nosztalgiakedvelőknek egyelőre azzal kedvez a Sony, hogy a kütyü képernyővédője a régi kazettás lejátszót jeleníti meg, de persze maga a készülék nem egy kazettás lejátszó.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kompakt eszköz 113 grammot nyom, kapott egy 3,6 hüvelykes LCD érintőképernyőt, valamint Bluetooth-támogatást. A cég közleménye egy töltéssel 26 óra zenehallgatást ígér zenestreamelő appon keresztül, de a 44,1 kHz-es FLAC fájlokat akár 36 órán át is játssza. A készülék algoritmusokat vet be a tömörített digitális zenei fájlok minőségének javítására, a torzítás csökkentéséhez pedig az S-Master HX technológiát használja. A legújabb Walkman értékesítése a hónapban kezdődik, és 375 dollárt kell érte kicsengetni, ami közel nettó 140 ezer forintot jelent, de a hivatalos magyar árat egyelőre még nem tüntették fel a cég honlapján.

A másik lejátszó, a Walkman NW-ZX707 már 5 hüvelykes HD képernyővel, 64 GB tárhellyel (+ microSD slot), 5 GHz-es Wi-Fi-vel és Bluetooth 5.2-vel rendelkezik, adott az USB-C 3.2 Gen 1 csatlakozó is rajta, és szintén ebben a hónapban válik kaphatóvá, egyelőre úgy tudni, hogy a kisebb modellnél jóval borsosabb áron. Mindegyik eszköz egyébként Androidot futtat, de a vezérléshez a lejátszó oldalára helyezett fizikai gombok is használhatók.

Kérdés, hogy az okostelefonok mellett mi indokolná egy különálló, funcionalitásában csak zenehallgatásra használható, ráadásul árazásban sem túl baráti eszköz létjogosultságát, amikor már az Apple is leállította tavaly az iPod Touch gyártását és értékesítését. A válasz minden bizonnyal a nosztalgia és a régi idők esztétikája iránti növekvő érdeklődés, amit a cégek is felismerték, nem véletlen, hogy a kagylómobiloktól kezdve az írógépnek álcázott Bluetooth-billentyűzetekig számos régi időket idéző eszköz van manapság a piacon egy új trend részeként.

sony_walkman

untitledsonynwa306

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.