Szerző: Koi Tamás

2022. november 17. 14:18

A finn miniszterelnök szerint baj lehet belőle, hogy Európa ennyire Kínára utalta magát

Finnország miniszterelnöke, Sanna Marin igazán különleges politikus, aki nem veti meg a jó rockzenét, a partikat, emellett az európai technológiai iparról is képes olyan véleményt alkotni, mint egy vérbeli szakpolitikus.

A finn miniszterelnök az elmúlt hónapokban számos alkalommal került a lapok címlapjára, illetve több alkalommal is megosztotta az autoriter rendszerekkel kapcsolatos cseppet sem kendőzetlen véleményét nem csak a finn, hanem más európai nemzetek polgáraival - ahogy az manapság egy Oroszországgal határos ország miniszterelnökétől egyébként némileg joggal elvárható.

sanna_marin

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Sanna Marin emellett arról is híressé vált, hogy nem veti meg a jó rockzenét és a partikat, de fiatalosságára utal az is, hogy ma egy startupoknak szóló rendezvényen beszélt az európai technológiai ipar cseppet sem rózsás helyzetéről. A finn miniszterelnök szerint Európát sebezhetővé tette a kínai technológiától való függőség, és mielőbb saját kézbe kéne venni a kutatás-fejlesztési és gyártási tevékenységet a kontinensen ahelyett, hogy a demokratikus elvektől elrugaszkodott autoriter államokra bíznánk ezeket.

Legyünk őszinték, nagyon sérülékenyek vagyunk. (...) Nagyon aggódom a technológiai vonatkozások miatt, attól tartok ugyanazt a hibát követjük el a technológiával és a digitális megoldásokkal, amit a nyersanyagokkal és energiahordozókkal - házon belül kell előállítani ezeket a technológiákat

-mondta el a rendezvényen Marin többek között a félvezetőgyártást és a félvezetőipart felhozva példaként.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról