Szerző: Koi Tamás

2022. november 3. 11:12

Roaming a Telekomnál: Hol VoLTE, hol nem VoLTE

Roamingkörnyezetben telefonálni korábban nem volt túl felemelő élmény, eleinte a meglehetősen horrorisztikus költségeknek, később pedig a honos hálózathoz képest feltűnően rossz hangminőségnek köszönhetően. Mostanra mindkét problémára van megoldás, igaz, utóbbi, a VoLTE roaming még csak szárnyait bontogatja.

Immár roamingkörnyezetben is használhatják a 4G-s adathálózatot telefonhívásra a Magyar Telekom ügyfelei, amennyiben Szlovákiában csatlakozik a VoLTE-képes mobiljuk a Slovak Telekom hálózatára, jelentette be a piacvezető szolgáltató csütörtökön.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A VoLTE roamingnak a globális 3G-s lekapcsolások során nőtt meg hirtelen (egyes operátoroknál egészen meglepő hirtelenséggel) a jelentősége, hiszen a belföldön akár évek óta használható, jobb hangminőséget - és hatékonyabb hálózati erőforráshasználatot - biztosító technológia hiánya miatt külföldön barangolva a készülékek jobb híján 3G-re váltottak, illetve váltanak vissza a hívások során. Ez már eleve minőségromlást eredményez, a partner operátorok 3G-s lekapcsolási akciói után pedig marad a 2G, sok hálózaton minimálisra csökkentett spektrumkerettel.

Ez utóbbi szélsőséges esetekben azt eredményezheti, hogy a mobilos beszédhang-átvitel minősége valahol a GSM-korszak kezdeti éveit idézi, éppen ezért volt szükség arra, hogy a VoLTE-n felépülő hívásokat némi kölcsönös maghálózati tuningot követően felkészítsék roaming helyzetre is.

A Telekomnál ez a kölcsönösség először a szlovák DT-leányvállalattal valósult meg, de a szolgáltató mai közleménye szerint nem várat sokat magára a többi DT-partnerhálózat VoLTE-roaming körbe bevonása sem.

A Magyar Telekom egyébként elsőként indított VoLTE-szolgáltatást az országban, 2017. áprilisában. A hálózati funkciót az induláskor készülékoldalon mindössze két típus támogatta, ma viszont már a mobil beszédforgalom több mint 70%-a VoLTE-n zajlik a Telekomnál.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról