:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 28. 13:55

Kiosztotta az uniós biztos a Twitter élére álló Muskot

Annak a bizonyos madárnak az európai szabályok szerint kell majd szállnia.

Ugyan Elon Musk alig pár órája vette át a Twittert, a fontosabb vezetőket már kirúgta, és józanító reakciót kapott az Európai Uniótól is a beköszönő tweetjére, ami úgy hangzik: a "madár kiszabadult". Ezzel minden bizonnyal utalva arra, hogy a platformot a jövőben a szólásszabadság tereként kívánja működtetni, a madár pedig maga a Twitter.

Az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa, Thierry Breton gyorsan reagált is Musknak egy passzív-agresszív integető emojival és azzal a kommentárral, hogy „Európában a madár a mi szabályaink szerint fog repülni”, mindez megtoldva a #DSA hashtaggel, ami utal az uniós online teret szabályozó Digital Services Act jogszabálycsomagra. A madár szabadsága tehát relatív.

breton_musk

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Twitter-felhasználók egy része aggódik amiatt, hogy a Musk vezette platform szabad utat ad majd a gyűlölködő tweeteknek, a káros összeesküvés-elméleteknek és az erőszakra való buzdításnak, főleg azután, hogy Musk már többször is említette, hogy a vásárlás után visszaengedi a felületre Donald Trumpot. A hirdetőknek írt csütörtöki levelében mindenesetre megnyugtatásul úgy fogalmazott, hogy a platformon azért nem lehet majd bármit következmények nélkül mondani.

Az uniós biztos korábban már az Alphabetet vezető Sundar Pichait is konkrétan megfenyegette, amikor két éve egy videókonferencián kiemelte, hogy az uniós digitális teret szabályozó reformmal egyszer, s mindenkorra véget vet az EU a "vadnyugati állapotoknak". 

Breton szóvivője nem kommentálta bővebben, hogy a bizottságnak vannak-e komolyabb aggályai azzal kapcsolatban, hogy a Twitter megfelel-e a jövő évtől hatályba lépő DSA előírásainak. A digitális szolgáltatásokról szóló rendelet egyértelműen meghatározza, hogy milyen kötelezettségeket kell teljesíteniük a digitális szolgáltatóknak - például a közösségi médiának és az online piactereknek - ahhoz, hogy kezelni tudják a jogellenes tartalmak terjedését, az online félretájékoztatás problémáját és más társadalmi kockázatokat. A feladatok arányban állnak az adott platformok nagyságával és társadalmi kockázataival.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.