Szerző: Koi Tamás

2022. október 17. 12:56

Google-szolgáltatások lepik el az iOS16 zárképernyőjét

Komoly fantáziát lát a Google az iOS 16-os verziójával érkezett új funkcióban, a zárolási képernyőn megjelenő widgetekben.

Az iOS 16 egyik leghasznosabb, de mindenképpen leglátványosabb újdonsága a zárolási képernyőre kihelyezhető widgetek, melyek hasznos vagy kevésbé hasznos, gyorsan elérhető funkciókkal és/vagy információkkal látják el a felhasználót. 

ios16_google_lockscreen

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Apple az új iOS-verzióba gyárilag beépített néhány ilyen widgetet (például a gyári időjárás applikációhoz vagy éppen a fitnessz apphoz), a külső fejlesztőknek pedig megnyitotta az utat a saját, hasonló megoldások fejlesztéséhez.

Mind közül messze a Google élt a legjobban eddig a lehetőséggel, mely mostanra - nagyjából egy hónappal az iOS 16 végleges verziójának megjelenését követően - szinte az összes iOS-es applikációjába beépítette a zárolási képernyőre helyezhető widgetek kezelését.

Így számos widget-opciót nyújt egyebek mellett:

  • a Google applikáció (keresés, hangalapú keresés indítása, Lens és Lens gyorshívatkozás),
  • a Google Térképek (gyakori útvonalakra vonatkozó információk, térképes keresés),
  • a Gmail (új és olvasatlan üzenetek jelzése),
  • a News (legfontosabb hírek, headline-ok megjelenítése),
  • és a Chrome (különböző keresőfunkciók).

Az új widgetek megjelenítéséhez értelemszerűen az elérhető legfrissebb verziót kell telepíteni az alkalmazásokból, melyeket legalább egyszer el kell indítani a zárolási képernyő szerkesztése előtt ahhoz, hogy a widgetek megjelenjenek.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról