Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 5. 11:46

Itt a robot, ami elveszi a gyorséttermi dolgozók munkáját

Flippy 2 lényegében egy robotkar, ami nagyon gyorsan megsüti a krumplit.

A dél-kaliforniai Miso Robotics Inc. nevű cégnek köszönhetően a gyorséttermi munka is modernizálódik és felgyorsul a robotok segítségével. A Flippy 2 modell krumpli, hagymakarika, csirkeszárny sütésére képes, lényegében egy robotkarról van szó, ami kamerákkal és mesterséges intelligenciával végzi el az alapvető mozdulatokat, onnantól kezdve, hogy kiveszi az ételt a fagyasztóból, majd olajban süti ki azt, a tálalásra kész terméket pedig tálcára helyezi.

Flippy 2 több ételt is tud főzni egyszerre különböző receptek alapján, amivel a vendéglátóegység személyzete is csökkenthető, másrészt a rendeléseket gyorsabban kapják kézhez a vásárlók az eddigi tesztek alapján. A mérnökök képernyőn keresztül valós időben felügyelhetik a robot munkáját, így a felmerülő problémák gyorsan elháríthatók.

A robotkar fejlesztése öt évig tartott és nemrég kereskedelmi forgalomba is került. A robotszakácsot eddig használták San Diego és Midwest egyes éttermeiben, de előnyei ellenére még több időbe fog telni, mire több éttermeláncba eljut, többek közt azzal a negatív PR-ral is meg kell birkózniuk a cégeknek, hogy a robotok most már tényleg elvehetik az emberek munkáját. A Miso Robotics mindenesetre már dolgozik Sippy-n is, ami a különböző frissítők, italok elkészítésének folyamatát automatizálná.

01:31
 

Flippy 2 Working

Még több videó

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról