Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 8. 13:02

Sofőr nélküli robotaxira kapott engedélyt a Baidu

Két kínai városban engedheti útra autóit a keresőóriás úgy, hogy már emberi felügyelet sem szükséges a fuvarok során.

Sofőr nélküli robotaxi-szolgáltatás üzemeltetésére kapott engedélyt a Baidu Kínában, ezzel az első olyan céggé vált az országban, amely rendelkezik a jogosultsággal. A kínai keresőóriás áprilisban kapott zöld utat önjáró taxiszolgáltatás indítására Pekingben, azzal a feltétellel, hogy egy operátor is tartózkodik a járműben a vezetői székben, vagy az anyósülésen. A későbbiekben viszont már semmilyen jogi akadálya nincs annak, hogy csak és kizárólag az utasok tartózkodjanak a járművekben.

Az engedély ellenére bizonyos előírásokat azért be kell tartani, például hogy a vezető nélküli Apollo Go járművek csak a nappali órákban szállíthatják fizető utasaikat Vuhan és Chongqing kijelölt zónáiban, előbbi városban 13 négyzetkilométeren Vuhan gazdasági és fejlesztési zónájában (WHDZ), míg Chongqing Yongchuan kerületében 30 négyzetkilométeres szolgáltatási területen. A Baidu állítása szerint a robottaxik számos biztonsági funkciót kaptak az autonóm vezetés támogatására, folyamatosan felügyelik a redundanciákat. 

A keresőcég szerint ez nem csak számukra fontos mérföldkő, de tágabban véve a kínai, autonóm vezetéssel kapcsolatos rendelkezések terén is előrelépést jelent.

Via Reuters.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról