:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 25. 11:35

Jöhet az új transzatlanti adatcsere-egyezmény

Az ukrán-orosz konfliktus árnyékában tartott brüsszeli NATO-csúcson részt vevő amerikai elnök, Joe Biden, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von Der Leyen ma délben bejelentette, megszületett az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti harmadik, transzatlanti adatcsere-egyezmény.

A szép emlékű Safe Harbor és Privacy Shield után újból nekifutott az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok annak a transzatlanti adatcsere-egyezménynek, mely azt hivatott elrendezni, hogy az EU-s állampolgárok személyes adatait miként kezelik a nagy vízen túl és vice versa.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A most bejelentett új adatcsere-egyezmény két elődje finoman szólva rosszul állta ki az idők próbáját, legalábbis mindkettőt ugyanaz az adatvédelmi aktivista, az osztrák Max Schrems és csapata buktatta meg az európai unió bírósága előtt - mindkettőt ugyanazzal az indokkal, nevezetesen egyikük sem tudta szavatolni, hogy az uniós állampolgárok személyes adatait megfelelően kezelik a tengerentúlon.

Az új egyezmény részletei (és fantázianeve) egyelőre nem ismertek, de - legalábbis egy újabb jogi eljárásig - mindenesetre most fellélegezhetnek a nagyobb amerikai technológiai cégek, melyek uniós működéséhez elengedhetetlen, hogy EU-s állampolgárok személyes adatait amerikai szervereken tárolják és dolgozzák fel.

Az egyezmény szövegezése ugyanakkor csak ezt követően készülhet el, a hatályba lépésig hosszú hónapok vannak még hátra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.