Szerző: Koi Tamás

2021. november 24. 13:59

Saját vízalatti adatkábelt kaphat az Antarktisz

Az antarktiszi kutatótevékenység - különösen az év ezen időszakában - számos területet átfogóan tesz hozzá a bolygó és klímája megismeréséhez, a kutatók számára ugyanakkor egyre komolyabb kihívást jelent a munkájukhoz szükséges szélessávú kapcsolat biztosítása.

Az antarktiszi kutatóállomások közül az egyik legnagyobb, a McMurdo állomás nyaranta (ami a földrészen októbertől februárig tart) akár ezernél is több kutatót lát vendégül, akik a legkülönfélébb tudományos területen végzik tevékenységüket, meglehetősen mostoha körülmények közt. 

Ez alatt újabban a megfelelő sávszélességű internetkapcsolatot is lehet érteni, az Antartkisz ugyanis az egyetlen olyan kontinens, melynek nincs tengeralatti adatkábel-kapcsolata más kontinensekkel, így jobbára az erősen limitált kapacitású műholdas kapcsolatra építhetnek a tudósok. Ez szélsőséges esetben azt is eredményezheti, hogy a nagyobb terjedelmű kutatási anyagokat hónapokig merevlemezeken tárolják, mire egy másik kontinensen el tudják kezdeni azok elemzését.

Ez ugyanakkor hamarosan változhat, az amerikai Nemzeti Tudományos Alap által levezényelt workshop után készült jelentés alapján megkezdődhet annak a tengeralatti optikai kábelnek a tervezése, mely az elképzelések szerint Új-Zélandon keresztül Ausztráliával kötné össze az Antarktiszt.

a címlapról