Szerző: Koi Tamás

2021. november 18. 11:46

A hatóságok tudta nélkül kerülhetett kínai kézbe egy olasz katonai dróngyártó

A hatóságok gyanúja szerint egy offshore-cégen keresztül kerülhetett kínai állami kézbe 2018-ban egy olasz katonai dróngyártó cég többségi tulajdona.

Több mint három évvel ezelőtt mind az olasz, mind az európai hatóságokat kijátszva kínai kontroll alá került egy olasz repülőgyártó, az Alpi Aviation, melynek drónjait többek közt az afganisztáni misszióban is bevetették az olasz légierő kötelékében - derül ki a Wall Street Journal beszámolójából. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult Olaszországban.

alpi_strix2

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A lap szerint a cégért 2018-ban bejelentkező, a társaság 75%-nyi tulajdonhányadát négymillió euróért plusz másfél millió eurós befektetési támogatásért cserébe megvásárló hongkongi illetőségű Mars Information Technology valójában egy a deal nyélbe ütése előtt pár hónappal létrehozott offshore-cég. A társaság mögött a nyomozás alapján két, kínai állami szervezet, illetve cég áll - a China Railway Rolling Stock Corp és a Vuhszi kormányzósághoz tartozó befektetői csoport.

A cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy a 2018-as felvásárlás során hogyan kerülhette el a hatóságok figyelmét a fenti tény, különösen, miután a (nemzet)biztonsági szempontból kiemelten kezelt ügyletek szigorúbb bejelentési kötelezettség alá tartoznak. A gyártó mindenesetre a lap megkeresésére határozottan tagadta, hogy az adás-vétel engedélyeztetési folyamata során bárminemű törvényt sértett volna, hangsúlyozva, hogy a folyamat végig transzparensen zajlott, a megajánlott ár pedig a hatóságok mostani feltételezésével szemben nem volt aránytalan a cég akkori piaci értékével összevetve.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról