Szerző: Koi Tamás

2021. november 18. 11:46

A hatóságok tudta nélkül kerülhetett kínai kézbe egy olasz katonai dróngyártó

A hatóságok gyanúja szerint egy offshore-cégen keresztül kerülhetett kínai állami kézbe 2018-ban egy olasz katonai dróngyártó cég többségi tulajdona.

Több mint három évvel ezelőtt mind az olasz, mind az európai hatóságokat kijátszva kínai kontroll alá került egy olasz repülőgyártó, az Alpi Aviation, melynek drónjait többek közt az afganisztáni misszióban is bevetették az olasz légierő kötelékében - derül ki a Wall Street Journal beszámolójából. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult Olaszországban.

alpi_strix2

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A lap szerint a cégért 2018-ban bejelentkező, a társaság 75%-nyi tulajdonhányadát négymillió euróért plusz másfél millió eurós befektetési támogatásért cserébe megvásárló hongkongi illetőségű Mars Information Technology valójában egy a deal nyélbe ütése előtt pár hónappal létrehozott offshore-cég. A társaság mögött a nyomozás alapján két, kínai állami szervezet, illetve cég áll - a China Railway Rolling Stock Corp és a Vuhszi kormányzósághoz tartozó befektetői csoport.

A cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy a 2018-as felvásárlás során hogyan kerülhette el a hatóságok figyelmét a fenti tény, különösen, miután a (nemzet)biztonsági szempontból kiemelten kezelt ügyletek szigorúbb bejelentési kötelezettség alá tartoznak. A gyártó mindenesetre a lap megkeresésére határozottan tagadta, hogy az adás-vétel engedélyeztetési folyamata során bárminemű törvényt sértett volna, hangsúlyozva, hogy a folyamat végig transzparensen zajlott, a megajánlott ár pedig a hatóságok mostani feltételezésével szemben nem volt aránytalan a cég akkori piaci értékével összevetve.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.