Szerző: Koi Tamás

2021. november 15. 10:35

Újra elérhető a Media Markt magyar weboldala

Öt nap üzemszünetet követően szombat délután újraindult a Media Markt magyarországi weboldala egy a cégcsoport nemzetközi hálózatát ért kibertámadást követően.

Újra elérhető a Media Markt elektronikai áruházlánc magyar webshopja - a vállalat szombat délelőtt kapcsolta vissza az oldalt élesbe azután, hogy múlt kedden egy a cégcsoport egészére kiterjedő nemzetközi kibertámadásra hivatkozva lekapcsolták a magyar értékesítési felületet. 

online_is_2

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A vállalat a támadás részleteiről a nyomozati szakaszra hivatkozva továbbra sem nyújt semmilyen felvilágosítást, nem hivatalos információk szerint ugyanakkor zsarolóvírussal bénították meg a hálózatot, mely az összes leányvállalatnál kisebb-nagyobb fennakadásokat eredményezett.

A céghálózat tagjai közül a hazai Media Markt volt ugyanakkor az egyetlen, mely kénytelen volt teljesen leállítani a webáruházát - hogy ezt az intézkedést miért csak hazánkban kellett meghozni, arról nem árult el részleteket a sajtónak az üzemeltető. 

A Media Markt áruházláncot a lehető legrosszabbkor érte a támadás, hiszen a legtöbb leányvállalat a múlt héten Black Friday akciókat tartott - a magyar Media Marktnál ez az akciós időszak éppen a támadás kezdetével (az első novemberi hétvégével) esett egy időpontra.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról