Szerző: Koi Tamás

2021. október 4. 13:38

Túl sokan streamelték a sorozatot, kártérítést fizethet a Netflix

Beperelte a Netflixet az egyik legnagyobb dél-koreai internetszolgáltató, az SK Broadband, miután a világ legnagyobb streamingszolgáltatójának kínálatában megjelent két helyi gyártású sorozat annyira népszerű lett, hogy a streaming forgalom túlterhelte a hálózati kapacitásokat.

A túl népszerű streaming tartalom közvetítésének ára van, és ezt jó lenne, ha a Netflix is megértené egyszer, s mindenkorra - legalábbis erre alapozva indított pert az egyik koreai internetszolgáltató, az SK Broadband a világ legnagyobb videostreaming-szolgáltatója ellen.

A konkrét pernek két, Dél-Koreában (is) rendkívül népszerűnek számító, helyi gyártású sorozat, az augusztus végén bemutatott D.P. és a szeptember közepén "műsorra tűzött" Squid Game streamelése során jelentkező óriási adatforgalmi kilengés adta az apropót. Az SK Broadband szerint a megszokott többszörösére ugró sávszélesség-igény jelentős költségekbe verte az internetszolgáltatót, mely a többi ügyfél megfelelő ellátásának biztosítása érdekében számottevő ideiglenes kapacitásbővítést és kapcsolódó karbantartási munkálatokat kellett végrehajtson hálózatán.

squid-game

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Az ügy nem minden előzmény nélküli, Dél-Koreában júniusban egyszer már a helyi szolgáltatók pártjára állt a bíróság, amikor a cégek azt szerették volna elérni, hogy a pandémia miatt keletkező forgalomnövekedés eredményeként megjelenő költségekből kivegye a részét a Netflix. Az amerikai szolgáltató a perben azzal érvelt, hogy a hálózati túlterhelést nem a Netflix, hanem az ügyfelek okozzák, akik egyébként komoly összegeket fizetnek a szolgáltatóknak, vagyis nincs helye az internetszolgáltatók részéről a követelésnek.

A bíróság végül nem fogadta el az érvelést, így a cégnek jó eséllyel ki kell majd fizetnie az internetszolgáltatók tavalyi évben jelentkező, nagyjából 23 millió dollárnak megfelelő koreai wonra rúgó költségeit, melyet a streaming adatforgalom miatt kapacitásbővítésre és extra karbantartásra kellett fordítani.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 19. 13:52

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.