Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 22. 13:12

A litván kormány szerint azonnal meg kell szabadulni a kínai okostelefonoktól

Szokatlanul határozott állásfoglalást adott ki a kínai okostelefon-gyártók termékeivel, így különösen az európai piacot toronymagasan vezető Xiaomi készülékeivel kapcsolatban a litván kormány.

Arra szólítja fel a litván védelmi minisztérium az ország lakosait, hogy ne vásároljanak kínai gyártótól származó okostelefonokat, illetve ha ilyennel rendelkeznek, a lehető leghamarabb szabaduljanak meg tőlük. A litván védelmi minisztérium mindezt egy friss jelentésre alapozza, mely szerint a Kínából származó okostelefonok cenzúrázzák a felhasználójuk által közzétett tartalmakat.

A minisztériumhoz tartozó kiberbiztonsági ügynökség szerint így például egyes Xiaomi készülékek szoftverében olyan algoritmus található, mely képes detektálni a kínai kommunista párt által kifejezetten üldözött szavakat és kifejezéseket (mint pl. a "Free Tibet"), és blokkolni azok megjelenését. A jelentés szerint a listán jelenleg 449 szó és kifejezés található.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár azt az ügynökség is elismeri, hogy ez a funkció az EU-ban forgalomba hozott Xiaomi típusokon inaktív, ugyanakkor távolról bármikor bekapcsolható, ráadásul úgy, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre. A minisztérium helyettes államtitkára szerint ezért a legbiztosabb megoldás, ha a litván felhasználók nem vesznek ilyen mobilokat, illetve ha már birtokukban van ilyen készülék, a lehető leghamarabb megszabadulnak tőle.

Az affér mindazonáltal vélhetően csak az egyik velejárója az utóbbi időszakban kialakult, meglehetősen feszültté vált litván-kínai viszonynak, melynek hátterében egy Tajvannak tett gesztus áll a litván fél részéről. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.