Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 22. 13:12

A litván kormány szerint azonnal meg kell szabadulni a kínai okostelefonoktól

Szokatlanul határozott állásfoglalást adott ki a kínai okostelefon-gyártók termékeivel, így különösen az európai piacot toronymagasan vezető Xiaomi készülékeivel kapcsolatban a litván kormány.

Arra szólítja fel a litván védelmi minisztérium az ország lakosait, hogy ne vásároljanak kínai gyártótól származó okostelefonokat, illetve ha ilyennel rendelkeznek, a lehető leghamarabb szabaduljanak meg tőlük. A litván védelmi minisztérium mindezt egy friss jelentésre alapozza, mely szerint a Kínából származó okostelefonok cenzúrázzák a felhasználójuk által közzétett tartalmakat.

A minisztériumhoz tartozó kiberbiztonsági ügynökség szerint így például egyes Xiaomi készülékek szoftverében olyan algoritmus található, mely képes detektálni a kínai kommunista párt által kifejezetten üldözött szavakat és kifejezéseket (mint pl. a "Free Tibet"), és blokkolni azok megjelenését. A jelentés szerint a listán jelenleg 449 szó és kifejezés található.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Bár azt az ügynökség is elismeri, hogy ez a funkció az EU-ban forgalomba hozott Xiaomi típusokon inaktív, ugyanakkor távolról bármikor bekapcsolható, ráadásul úgy, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre. A minisztérium helyettes államtitkára szerint ezért a legbiztosabb megoldás, ha a litván felhasználók nem vesznek ilyen mobilokat, illetve ha már birtokukban van ilyen készülék, a lehető leghamarabb megszabadulnak tőle.

Az affér mindazonáltal vélhetően csak az egyik velejárója az utóbbi időszakban kialakult, meglehetősen feszültté vált litván-kínai viszonynak, melynek hátterében egy Tajvannak tett gesztus áll a litván fél részéről. 

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 02:23

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.