Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 22. 13:12

A litván kormány szerint azonnal meg kell szabadulni a kínai okostelefonoktól

Szokatlanul határozott állásfoglalást adott ki a kínai okostelefon-gyártók termékeivel, így különösen az európai piacot toronymagasan vezető Xiaomi készülékeivel kapcsolatban a litván kormány.

Arra szólítja fel a litván védelmi minisztérium az ország lakosait, hogy ne vásároljanak kínai gyártótól származó okostelefonokat, illetve ha ilyennel rendelkeznek, a lehető leghamarabb szabaduljanak meg tőlük. A litván védelmi minisztérium mindezt egy friss jelentésre alapozza, mely szerint a Kínából származó okostelefonok cenzúrázzák a felhasználójuk által közzétett tartalmakat.

A minisztériumhoz tartozó kiberbiztonsági ügynökség szerint így például egyes Xiaomi készülékek szoftverében olyan algoritmus található, mely képes detektálni a kínai kommunista párt által kifejezetten üldözött szavakat és kifejezéseket (mint pl. a "Free Tibet"), és blokkolni azok megjelenését. A jelentés szerint a listán jelenleg 449 szó és kifejezés található.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Bár azt az ügynökség is elismeri, hogy ez a funkció az EU-ban forgalomba hozott Xiaomi típusokon inaktív, ugyanakkor távolról bármikor bekapcsolható, ráadásul úgy, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre. A minisztérium helyettes államtitkára szerint ezért a legbiztosabb megoldás, ha a litván felhasználók nem vesznek ilyen mobilokat, illetve ha már birtokukban van ilyen készülék, a lehető leghamarabb megszabadulnak tőle.

Az affér mindazonáltal vélhetően csak az egyik velejárója az utóbbi időszakban kialakult, meglehetősen feszültté vált litván-kínai viszonynak, melynek hátterében egy Tajvannak tett gesztus áll a litván fél részéről. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról