:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 21. 13:06

Szerverhiba miatt állt le tegnap a határellenőrzési rendszer

A Magyar Rendőrség tájékoztatása szerint a kiszolgálós infrastruktúra hibája miatt nőtt meg a várakozási idő az ország valamennyi határátkelőhelyén a tegnapi napon.

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A rövid közlemény alapján a határellenőrzés technikai részét biztosító Határellenőrzési Regisztrációs Rendszert (HERR) kiszolgáló, magas biztonsági követelményeknek megfelelő infrastruktúrában keletkezett a hiba. Az üzemeltetők több alternatív megoldást kidolgozva a meghibásodott szervert egy másik infrastruktúrán újraépítették, amely végül megoldotta a problémát. A közlemény állítja, ilyen átfogó informatikai hibára a közelmúltban nem volt példa. A probléma tényleges okának feltárása, valamint a lehetséges megoldás kidolgozása a vártnál több időt vett igénybe, noha azon számos szakember egyszerre dolgozott. A HERR hazai és nemzetközi adatbázisból olvassa össze, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat, így többek között a körözési rendszerekben végez ellenőrzést. Ezen rendszerek álltak le váratlanul, ami több órás, teljes szolgáltatáskiesést eredményezett.

 

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról