Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 21. 13:06

Szerverhiba miatt állt le tegnap a határellenőrzési rendszer

A Magyar Rendőrség tájékoztatása szerint a kiszolgálós infrastruktúra hibája miatt nőtt meg a várakozási idő az ország valamennyi határátkelőhelyén a tegnapi napon.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A rövid közlemény alapján a határellenőrzés technikai részét biztosító Határellenőrzési Regisztrációs Rendszert (HERR) kiszolgáló, magas biztonsági követelményeknek megfelelő infrastruktúrában keletkezett a hiba. Az üzemeltetők több alternatív megoldást kidolgozva a meghibásodott szervert egy másik infrastruktúrán újraépítették, amely végül megoldotta a problémát. A közlemény állítja, ilyen átfogó informatikai hibára a közelmúltban nem volt példa. A probléma tényleges okának feltárása, valamint a lehetséges megoldás kidolgozása a vártnál több időt vett igénybe, noha azon számos szakember egyszerre dolgozott. A HERR hazai és nemzetközi adatbázisból olvassa össze, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat, így többek között a körözési rendszerekben végez ellenőrzést. Ezen rendszerek álltak le váratlanul, ami több órás, teljes szolgáltatáskiesést eredményezett.

 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.