:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 22. 11:29

Végre teljes mobil-lefedettséget kap a londoni metró

London tradicionális metróvonalai végre-valahára belépnek a XXI. századba, legalábbis a metropolisz polgármestere most ígéretet tett rá, hogy a teljes hálózaton kiépül a mobilszolgáltatás 2024-ig.

A XIX. században született londoni metróhálózat talán az egyik legtradicionálisabb kéregalatti vasúthálózata Európának, egyben az utasok által használható telekommunikációs hálózatok tekintetében a legelmaradottabb is. Az Underground legtöbb állomásán, illetve az alagutakban a mai napig nincs mobil térerő, azaz nem elég, hogy a mobilnet nem érhető el utazás közben, de még olyan alapszolgáltatások, mint a beszédhívás is szünetelnek addig, amíg az utas a keskeny metrószerelvényekben utazik.

oxford_circus

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Korábban éppen az alagutak szűk keresztmetszetére hivatkozva állították a mérnökök, hogy a londoni metróban nem lehet mobilhálózatot kiépíteni, mivel egyszerűen nincs hely az eszközöknek. Mostanra viszont vagy az eszközök lettek kisebbek, vagy csak jobban akarta a városvezetés, mindenesetre Sadiq Khan, a város polgármestere ma bejelentette, hogy 2024-ig mindenhol lesz térerő a londoni metróban, 2022-re pedig több fázisban, a legnagyobb forgalmú állomásokon használható lesz a hálózat.

Mindehhez a tervek szerint mintegy 2000 kilométernyi új kábelszakaszt építenek ki a kivitelezők, mely akkora gerinchálózati kapacitást kínál majd, hogy nem csak a metróvonalakat, hanem a felettük lévő felszíni (bázis)állomásokat is kiszolgálja majd, illetve lakóépületek, lakóházak vezetékesnet-ellátottságán is segíthet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.