Szerző: Koi Tamás

2021. június 1. 13:30

Kannabiszfarmot kerestek, kriptopénz-bányát találtak egy rendőri rajtaütésnél

Komoly meglepetés ért egy angol rendőrségi drogkülönítményt egy rajtaütés alatt május közepén: az akció előkészítése során bár minden jel arra utal, hogy egy létesítményben jelentős méretű kannabiszültetvényt találnak majd, ám ehelyett egy több mint száz számítógépből álló bitcoin-bányára leltek.

Nem várt módon végződött az angol West Midlans-i rendőrség drogkülönítményének május közepi rajtaütése, melynek célja egy illegális kannabiszfarm felszámolása volt: a kiérkező rendőri erők a behatolást követően ültetvények helyett egy több mint száz, bitcoin-bányász számítógépet tartalmazó "géptermet" találtak.

crypto_mine_wm

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A sandwelli Great Bridge ipari park területén lévő rejtélyes létesítményt a rendőrség régóta figyelte, a nyomozókban többek közt az épület körüli rendszertelen mozgás, illetve a jól kivehető szellőző- és elektromos kábelrendszer keltette fel a gyanút. Egy drónnal készített hőfelvétel ráadásul számottevő hőtermelést is jelzett az épületben.

Mivel a kannabisztermesztéshez hasonlóan felszerelt, azaz jól szellőző, illetve jelentős elektromos áramfelvételt igénylő gépekkel (világítás, klíma) ellátott helyiségekre van szükség, ezért a rendőri erők végül a rajtaütést választották, ám a május 18-i kivonulás során a különítmény csak a hálózatba kötött számítógépekkel szembesült.

Az akció során senkit nem találtak a helyszínen, ám a teljes bitcoin-bányát elkobozták a rendőrök, mivel az üzemeltetők a helyszínen feltárt bizonyítékok alapján lopták az áramot. A rendőrség az áramlopás kapcsán már felvette a kapcsolatot a létesítmény üzemeltetőjével - a becsült kár a hatósági közlemény szerint több ezer angol font lehet.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 04:22

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.