Szerző: Koi Tamás

2021. június 1. 13:30

Kannabiszfarmot kerestek, kriptopénz-bányát találtak egy rendőri rajtaütésnél

Komoly meglepetés ért egy angol rendőrségi drogkülönítményt egy rajtaütés alatt május közepén: az akció előkészítése során bár minden jel arra utal, hogy egy létesítményben jelentős méretű kannabiszültetvényt találnak majd, ám ehelyett egy több mint száz számítógépből álló bitcoin-bányára leltek.

Nem várt módon végződött az angol West Midlans-i rendőrség drogkülönítményének május közepi rajtaütése, melynek célja egy illegális kannabiszfarm felszámolása volt: a kiérkező rendőri erők a behatolást követően ültetvények helyett egy több mint száz, bitcoin-bányász számítógépet tartalmazó "géptermet" találtak.

crypto_mine_wm

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A sandwelli Great Bridge ipari park területén lévő rejtélyes létesítményt a rendőrség régóta figyelte, a nyomozókban többek közt az épület körüli rendszertelen mozgás, illetve a jól kivehető szellőző- és elektromos kábelrendszer keltette fel a gyanút. Egy drónnal készített hőfelvétel ráadásul számottevő hőtermelést is jelzett az épületben.

Mivel a kannabisztermesztéshez hasonlóan felszerelt, azaz jól szellőző, illetve jelentős elektromos áramfelvételt igénylő gépekkel (világítás, klíma) ellátott helyiségekre van szükség, ezért a rendőri erők végül a rajtaütést választották, ám a május 18-i kivonulás során a különítmény csak a hálózatba kötött számítógépekkel szembesült.

Az akció során senkit nem találtak a helyszínen, ám a teljes bitcoin-bányát elkobozták a rendőrök, mivel az üzemeltetők a helyszínen feltárt bizonyítékok alapján lopták az áramot. A rendőrség az áramlopás kapcsán már felvette a kapcsolatot a létesítmény üzemeltetőjével - a becsült kár a hatósági közlemény szerint több ezer angol font lehet.

a címlapról