Szerző: Koi Tamás

2021. február 26. 13:26

Már amazóniai őserdőt is lehet venni a Facebookon

Védettnek számító, az amazonas-menti területen elhelyezkedő földterületek is felkerültek értékesítésre a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterére, a Facebook Marketplace-re.

A védettnek számító amazonas-menti esőerdő illegálisan leválasztott és birtokolt földterületeinek egyre nagyobb hányada kerül fel a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterére, a Facebook Marketplace-re - derül ki a BBC riportjából. Az angol közszolgálati csatorna szerint az interneten értékesített földek jelentős része nemzeti parkok, illetve őslakosok számára fenntartott rezervátumok részét képezi.

Az amazóniai területeken tapasztalható erdőírtás soha nem látott csúcson áll napjainkban, mely mögött elsősorban a helyi szarvasmarha-tenyészet növekvő földterület-igénye áll - a kiirtott erdők ugyanis a helyi törvényi szabályozás értelmében elvesztik védettségüket, így könnyebben értékesíthetők akár a fentihez hasonló módszerekkel is.

A BBC megkeresésére a Facebook közölte, nem tervez átfogó intézkedéseket a brazil földértékesítési ügyletek megakadályozására, azt ugyanakkor minden, a piacteret használó eladótól és vevőtől elvárja, hogy a helyi törvényeket betartsák. A cég közölte, kész a brazil hatóságokkal együttműködni minden, a visszaélések megakadályozását célzó akcióban, a dél-amerikai ország vezetése ugyanakkor egyelőre nem jelentett be határozott fellépést az ügyben.

a címlapról

váltságdíj

12

Hackerek zsarolják az Apple-t

2021. április 22. 09:50

A cég gyártópartnerétől több tervrajzot is elloptak, a Quanta nem fizet, most az Apple-t zsarolják.