Szerző: Koi Tamás

2021. február 26. 13:26

Már amazóniai őserdőt is lehet venni a Facebookon

Védettnek számító, az amazonas-menti területen elhelyezkedő földterületek is felkerültek értékesítésre a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterére, a Facebook Marketplace-re.

A védettnek számító amazonas-menti esőerdő illegálisan leválasztott és birtokolt földterületeinek egyre nagyobb hányada kerül fel a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterére, a Facebook Marketplace-re - derül ki a BBC riportjából. Az angol közszolgálati csatorna szerint az interneten értékesített földek jelentős része nemzeti parkok, illetve őslakosok számára fenntartott rezervátumok részét képezi.

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Az amazóniai területeken tapasztalható erdőírtás soha nem látott csúcson áll napjainkban, mely mögött elsősorban a helyi szarvasmarha-tenyészet növekvő földterület-igénye áll - a kiirtott erdők ugyanis a helyi törvényi szabályozás értelmében elvesztik védettségüket, így könnyebben értékesíthetők akár a fentihez hasonló módszerekkel is.

A BBC megkeresésére a Facebook közölte, nem tervez átfogó intézkedéseket a brazil földértékesítési ügyletek megakadályozására, azt ugyanakkor minden, a piacteret használó eladótól és vevőtől elvárja, hogy a helyi törvényeket betartsák. A cég közölte, kész a brazil hatóságokkal együttműködni minden, a visszaélések megakadályozását célzó akcióban, a dél-amerikai ország vezetése ugyanakkor egyelőre nem jelentett be határozott fellépést az ügyben.

a címlapról