:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 9. 14:22

10 Gbps-os plafonnál jár a Qualcomm új 5G-s modeme

Alighogy megjelent ténylegesen is a forgalomban a Qualcomm tavaly februárban bemutatott 5G-s RF-modem chipje, az X60, már itt is az utód, az X65.

Az 5G-s mobiltechnológia összetett szabványalkotási folyamat révén jöhetett létre, illetve jelenleg is formálódik, amit mi sem bizonyít jobban, mint a különféle készülékekbe épített 5G-s modemek és egyéb, RF-vezérlőáramkörök valamint antennarendszerek rohamos fejlődése. A Qualcomm tavaly bemutatott Snapdragon X60-as 5G-modeme éppen csak megjelent az első készülékekben, de az amerikai cég máris előrukkolt az utóddal, az X65-tel.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Snapdragon X65 legfőképpen lényegesen gyorsabb adatkapcsolatot ígér elődjéhez képest - laboratóriumi körülmények között ez akár 10 Gbps is lehet az új vezérlőáramkörrel, más kérdés, hogy jelenleg nincs, és jó eséllyel egy darabig (vagy egyáltalán) nem is lesz olyan hálózat a világon, amivel ennek a kapacitásnak akár csak a töredékét ki lehet majd használni.

Az X65 ezen felül a Qualcomm szerint az első olyan modem lehet, mely teljes mértékben támogatja a 3GPP Release 16-ban megjelenő összes technológiai újdonságot, így elsősorban jobb MIMO-kezelést és energiatakarékosabb működést ígér. A mobilszolgáltatóknak mindenesetre van még idejük felkészülni a kapacitásfejlesztéssel, a Snapdragon X65 ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján jó eséllyel valamikor a jövő év elején jelenhet meg az aktuális csúcskészülékekben.

a címlapról