Szerző: Koi Tamás

2021. január 20. 14:30

Öt kiadó és a Valve kapott büntetést geoblocking miatt

Jogsértés megállapításával és összesen 7,8 millió euró büntetés kiszabásával ért véget az Európai Bizottság vizsgálata, melyben a Valve és öt játékkiadó gyakorlatát vizsgálta a földrajzi korlátozásokkal ellátott aktiválókulcsok kapcsán.

Uniós jogot sérthetett Steam online játékstreaming-szolgáltatásának értékesítési feltételeivel a Valve, valamint öt játékkiadó, az Európai Bizottság versenyügyi szerve ezért összesen 7,8 millió eurós bírság megfizetésre kötelezte az érintetteket. A Bizottság szerint a Valve öt kiadóval összefogva (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media and ZeniMax) bizonyos játékok aktiválókulcsait földrajzi korláttal látta el, azaz azokat nem lehetett minden uniós tagállamban egyenlő feltételekkel megszerezni. 

valve_steam

Az ügynek magyar vonatkozása is van, a Bizottság gyanúja szerint ugyanis az egységes digitális piac elvével ütköző kereskedelmi gyakorlat a kelet-európai piacra értékesített Steam aktiválókulcsok kapcsán merült fel. A vizsgálat alapján a Valve a cseh, észt, magyar, litván, lett, lengyel, szlovák és bizonyos esetekben a román vásárlóknak szánt aktiválókulcsokat árkedvezménnyel, ártámogatással kínálta annak érdekében, hogy a vásárlóerőt tekintve elmaradottabb régióban is növelni tudja forgalmát.

Csakhogy a kelet-európai régió számára biztosított kulcsokat egy nyugat-európai vásárló nem tudja beváltani, ami önmagában nem feltétlenül lenne probléma, ugyanakkor ezek a kulcsok szükségesek bizonyos esetekben ahhoz is, hogy fizikai adathordozón vásárolt játékprogramokat aktiváljon a felhasználó. Az EU 2018 decemberében hatályba lépett, területi alapú tartalomkorlátozás (geoblocking) tiltására vonatkozó rendelete ugyan a digitális tartalomletöltésre nem ír elő korlátozásokat, a fizikai adathordozón vásárolt digitális termékekre viszont igen - elsősorban ez képezi az alapját az Unió kifogásának.

 

a címlapról