:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 12. 14:27

A szabadalmaztatási kedvet nem csökkentette a koronavírus

A különféle iparági szabadalmak halmozás az információtechnológiai cégek egyik kedvelt időtöltése volt mindig is, akárcsak a szabadalmak illetéktelen használata és a mindezzel együtt járó pereskedés. 2020-ban a járvány dacára csaknem ugyanannyi új szabadalmat regisztráltak az Egyesült Államokban, mint 2019-ben.

Tavaly a járvány dacára tovább dübörgött az IT-cégeknél a kutatás-fejlesztés, illetve az azt kísérő szabadalmaztatás. Az illetékes amerikai hivatal által frissen kiadott statisztikák szerint 2020-ban összesen 352013 szabadalmat ítéltek meg különböző iparági szereplőknek, alig 1%-kal kevesebbet, mint 2019-ben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A leglelkesebb szabadalomhalmozó akárcsak tavalyelőtt, úgy tavaly is az IBM volt, mely tavaly 9130 esetben kért és kapott szabadalmi oltalmat az Egyesült Államokban. Őt követte a Samsung Electronics 6415 szabadalommal, majd a Canon 3225 szabadalommal - derül ki a riportból. Az országban egyébként messze a Samsung Electronics rendelkezik a legtöbb szabadalom felett, a céghez összesen 80577 oltalom tartozik, míg a második helyezett IBM 38451 bejegyzett szabadalommal rendelkezik.

A amerikai szabadalmi hivatal szerint a 2016-tól eltelt időszakban bejegyzett szabadalmak mintegy 67%-a köthető valamilyen "biológiai modellen alapuló számítógépes rendszerhez", azaz mesterséges intelligencia fejlesztésekhez. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.