Szerző: Koi Tamás

2021. január 7. 14:28

Már 6 GHz-en is hódító útjára indulhat a Wi-Fi

Idén ismét szintet léphet a Wi-Fi, az otthonokban és munkahelyek többségén megtalálható vezeték nélküli kommunikációs rendszer, mely előtt ezúttal újabb, nem licencelt spektrum nyílik meg, ezzel növelve az eszközök potenciális átviteli sebességét és megbízhatóságát egyaránt.

A Wi-Fi 6 certifikációs program részeként megkezdte a Wi-Fi 6E eszközök jóváhagyási rendszerének bevezetését az iparági szereplőket tömörítő Wi-Fi Alliance. Az új szabvány (alszabvány?) legfontosabb megkülönböztető jegye, hogy az már a 6 gigahertzes frekvenciasávot is támogatja - a boltokban pedig elvileg mostantól lehet majd keresni az első Wi-Fi 6E plecsnis készülékeket, legyen szó routerről vagy notebookról - áll a Wi-Fi Alliance közleményében.

01:47
 

Wi-Fi 6E: Expanding Wi-Fi into 6 GHz spectrum (English)

Még több videó

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A 6 gigahertzes spektrum az iparági szövetség szerint 14 új 80 megahertzes csatornát, illetve 7 további 160 megahertzes csatornát biztosít, amelyekkel az olyan, nagy sávszélesség-igényű alkalmazások is hatékonyan kiszolgálhatók, mint az online AR és VR megoldások vagy épp a nagy felbontású videostreaming - akár másodpercenként 10 gigabites elméleti maximális sávszélesség mellett.

Az első, Wi-Fi 6E minősítést kapó eszközöket vélhetően már a jövő héten kezdődő virtuális CES-en bemutathatják majd, így várható többek közt, hogy a Samsung Galaxy okostelefon-szériájának új generációs csúcsmodelljei 6 GHz-es kapcsolatra képes Wi-Fi rádióval rendelkeznek majd, emellett esélyes, hogy az összes, idén megjelenő, Qualcomm Snapdragon 888 SoC-ra épülő androidos okostelefon már jó részt Wi-Fi 6E-képes lesz.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról