Szerző: Koi Tamás

2020. november 2. 10:31

Vezetéken és WiFi-n is izmosabb a Telekom új digitális elosztója

Új digitális elosztót vezetett be kínálatába október végén a Magyar Telekom. A Sagemcom eszköze mind WiFi, mind a vezetékes oldalon lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt elődjénél.

Október végén, november elején új, optikai hálózatokhoz fejlesztett digitális elosztóval (ONT) bővítette ki előfizetőkhöz kihelyezett végberendezései (EPC) kínálatát a Magyar Telekom. A francia Sagemcom által jegyzett F@st 5670 típusú eszköz már elsősorban a több gigabites le-, vagy feltöltési sávszélességet kínáló optikai elérésekhez lett tervezve, ezt támogatja az eszközbe épített, a legfrissebb iparági szabványnak megfelelő WiFi rádió és a vezetékes LAN-oldal is. 

Az új eszköz az interneten elérhető felhasználói dokumentáció szerint a magyar piacon jelenleg egyedüliként a 4 db GbE port mellett 1 db 2,5 GbE csatlakozóval is rendelkezik, illetve a WiFi rádiója immár megfelel a 802.11ax szabványnak is. Az újdonságot nyilvánvalóan elsősorban a leggyorsabb, éppen három éve megjelent, 2 Gbps letöltési és 1 Gbps feltöltési sávszélességet kínáló FTTH díjcsomagjára előfizető ügyfelek számára kínálja a szolgáltató.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Már a 2 Gbps-es díjcsomag 2017-es bevezetése során felmerült többekben kérdésként, hogy az FTTH területen elérhető csúcssebességet hogyan lehet kihasználni az akkori technológiával. A szolgáltató akkor 2 db GbE port párhuzamosított használatát javasolta ott, ahol lehetséges - az azóta eltelt időben azonban terjedni kezdtek a 2,5 GbE csatlakozóval rendelkező eszközök (notebookok, routerek), nem utolsósorban az újabb digitális elosztók adatfeldolgozási teljesítménye is javult, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy az újabb típusok egyidejűleg több végberendezést tudnak kiszolgálni megfelelő minőségben.

A F@st 5670 egyébként nem új eszköz, a gyártó 2017-ben jelentette be, hogy megjelenik a kínálatban, ám a DT csoport egyes leányvállalatain kívül egyelőre nem számít különösebben elterjedt modellnek. A Telekom az újdonságot az új létesítések során telepíti azoknak, akik a leggyorsabb elérést biztosító díjcsomagot rendelik meg, vagy arra váltanak át meglévő hozzáférést. A kihelyezett eszköz - ahogy eddig minden esetben - ezúttal is a Telekom tulajdonát képezi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról