Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 15. 14:02

A Cell szelleme kísérti a Sony PS5-öt

Az eredetileg tervezetthez képest jelentősen kevesebb PS5 konzol leszállítása várható a Sonytól az idei üzleti évben. A háttérben nem hivatalos források szerint a nextgen konzolgép processzorának gyártási problémái állhatnak.

Az eredetileg tervezett 15 millióhoz képest jelentősen kevesebb, mindössze 11 millió PS5 konzolgép leszállításával számol az idei üzleti évben a Sony - állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Összehasonlításképpen az előző generációs változatból, a 2013. decemberében megjelent PS4-ből hat hét leforgása alatt 4,2 millió példány talált gazdára, 2014. márciusában, a Sony üzleti negyedévének végén pedig 7 millió darabnál állt a számláló. A probléma fő okaként a Sony számára készített AMD rendszerchip rendkívül rossz kihozatali rátája állhat.

A "tűzhöz közeli források" szerint a PS5 rendszerchipjének gyártási kihozatala épphogy eléri az 50%-ot, azaz a legyártott chipek fele nem használható fel a konzolokban. 

ps5

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem ez az első alkalom, amikor a konzolgépek lelkét jelentő processzorok rossz kihozatala hátráltatta az eladások kezdeti lendületét a Sonynál. Emlékezetes, hogy az IBM által tervezett és gyártott, a PS3 lelkét képező Cell processzor kihozatali aránya annyira pocsék volt, hogy a nyolcmagos egység egyik magját a kihozatal javítása érdekében kénytelen volt letiltani a gyártó.

Bár a mostani helyzet ennyire nem tűnik drámainak, az ügy a PS4 gördülékeny rajtja után ismét beárnyékolhatja a japán konzolgyártó nextgen szériájának születését. A PS5 egyébként riválisához, az Xbox Serirs X-hez hasonlóan az AMD nyolc Zen 2 magot tartalmazó processzorára épül majd.

a címlapról