:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 15. 14:02

A Cell szelleme kísérti a Sony PS5-öt

Az eredetileg tervezetthez képest jelentősen kevesebb PS5 konzol leszállítása várható a Sonytól az idei üzleti évben. A háttérben nem hivatalos források szerint a nextgen konzolgép processzorának gyártási problémái állhatnak.

Az eredetileg tervezett 15 millióhoz képest jelentősen kevesebb, mindössze 11 millió PS5 konzolgép leszállításával számol az idei üzleti évben a Sony - állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Összehasonlításképpen az előző generációs változatból, a 2013. decemberében megjelent PS4-ből hat hét leforgása alatt 4,2 millió példány talált gazdára, 2014. márciusában, a Sony üzleti negyedévének végén pedig 7 millió darabnál állt a számláló. A probléma fő okaként a Sony számára készített AMD rendszerchip rendkívül rossz kihozatali rátája állhat.

A "tűzhöz közeli források" szerint a PS5 rendszerchipjének gyártási kihozatala épphogy eléri az 50%-ot, azaz a legyártott chipek fele nem használható fel a konzolokban. 

ps5

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nem ez az első alkalom, amikor a konzolgépek lelkét jelentő processzorok rossz kihozatala hátráltatta az eladások kezdeti lendületét a Sonynál. Emlékezetes, hogy az IBM által tervezett és gyártott, a PS3 lelkét képező Cell processzor kihozatali aránya annyira pocsék volt, hogy a nyolcmagos egység egyik magját a kihozatal javítása érdekében kénytelen volt letiltani a gyártó.

Bár a mostani helyzet ennyire nem tűnik drámainak, az ügy a PS4 gördülékeny rajtja után ismét beárnyékolhatja a japán konzolgyártó nextgen szériájának születését. A PS5 egyébként riválisához, az Xbox Serirs X-hez hasonlóan az AMD nyolc Zen 2 magot tartalmazó processzorára épül majd.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.