Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 28. 13:50

27 ezer wikipédia-szócikket írt egy amerikai tinédzser

Több mint 27 ezer wikipédia-szócikk köthető egyetlen amerikai szerkesztőhöz, aki mindössze 19 éves, és ha ez nem lenne elég, nem is beszéli azt a nyelvet, melyen a bejegyzéseket feltöltötte.

Nem kell mindent készpénznek venni, amit a világ legnagyobb online enciklopédiáján, a Wikipédián olvas az ember, de legalábbis korántsem biztos, hogy az ott publikáló szerzők valóban szakértői az adott témának - ez az örökbecsű intelem most új értelmet nyerhet annak a botránynak a hatására, melyet a Reddit egy felhasználója robbantott ki múlt héten. 

A The Guardian által felkarolt sztori több meghökkentő részlettel is szolgál az elvileg bárki által szerkeszthető enciklopédia egyik meglehetősen kis népcsoportot érintő, scots nyelvű kiadását illetően. A bejegyzések eredetét átvizsgálva ugyanis kiderült többek közt, hogy 

  • 27 ezer szócikk (a scots nyelvű szócikk-gyűjtemény mintegy 49%-a) egyetlen szerkesztőtől származik,
  • aki mindössze 19 éves,
  • és nem is beszéli a scots nyelvet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mint kiderült, a rendkívül termékeny szerkesztő 12 évesen kezdte el feltölteni a scots nyelvű Wikipédiára a cikkeket, melyeket egy online fordítóval fordított le amerikai angolról scotsra.

A 2011-es skóciai népszámlálás adatai szerint egyébként Skóciában másfél millióan beszélik az angolhoz nagyon hasonlító scots nyelvet, melyet 1707-ig hivatalos nyelvként is használtak, mostanra viszont kvázi veszélyeztetett nyelvnek számít. A Wikipédia szerkesztői és a nyelvet gondozó szervezet(ek) ezért most elég komoly dilemma elé kerültek, az érintettek egyelőre azon tanakodnak, hogy az alapvetően jó szándékkal feltöltött szócikkek törlése árt vagy használ-e a kihalófélben lévő nyelvnek.

Az ügyben megszólalt az AmaryllisGarden becenevű "szerző" is, akit saját bevallása szerint sokkoltak a botrány kirobbanása utáni reakciók. Mint elmondta, tizenkét éves kora óta mindvégig abban a tudatban élt, hogy jót cselekszik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról