Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 26. 14:00

Nagyot zuhant az okostelefon-piac a második negyedévben

Több mint 20%-kal csökkent az okostelefonok eladási forgalma az idei második negyedévben, a koronavírus járvány miatt visszaeső keresletet szinte mindegyik gyártó megérezte, egyedül az Apple tudta úgy ahogy szinten tartani eladásait - áll a Gartner jelentésében.

Brutális visszaesést könyvelhet el a globális okostelefon-piac az idei második negyedévben - derül ki a Gartner frissen közzétett jelentéséből. A cég szerint az április elejétől június végéig tartó időszakban több mint 20 százalékkal kevesebb okostelefon fogyott globálisan, mint egy évvel korábban, a teljes eladási volumen azonban még így is megközelítette a 295 millió darabot.

apple_display

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

A koronavírus miatti keresletcsökkenés a legkevésbé az Apple-nek fájt, nem véletlenül: az új, olcsó iPhone SE modell és a kínai piac éledezése mind a cég malmára hajtották a vizet, mely így 13%-os részesedésével a harmadik legnagyobb piaci szereplővé vált a negyedévben. A dobogó második fokán a Samsunggal szinte fej-fej mellett a kínai Huawei Technologies áll, melynek eladásai hiába csökkentek negyedéves szinten 6,8%-kal, globális piaci részesedése így is 2,7 százalékponttal, 18,4%-ra nőtt.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy közben a piacelső Samsung óriásit bukott, az eladások több mint 27%-kal estek, ezzel a cég globális okostelefon-piaci részesedése 20,3%-ról 18,6%-ra csökkent. A kínai szereplők közül úgy látszik, a Huawei szénája áll a legjobban, a Xiaomi és az Oppo ugyanis egyaránt 21,5 és 15,9 százalékos eladáscsökkenéssel volt kénytelen szembenézni a második negyedévben a Gartner szerint.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról